L´òpera participativa de Jonathan Dove ´El monstre al laberint´ ha transportat aquest diumenge el Teatre Grec a les seves essències amb la representació del mite de Teseu i el Minotaure. L´espectacle programat pel Festival Grec ha suposat el debut al certamen dels cors de l´Orfeó Català, acompanyant els cantants solistes i els músics de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) juntament amb diversos cantants i músics aficionats. I és que ´El monstre del laberint´ és un projecte d´òpera col·lectiva nascut a proposta de la London Symphony Orchestra, la Berliner Philharmoniker i el Festival d´Aix-en-Provence, que es representa en diversos idiomes i posades en escena diferents segons l'ocasió. La versió en català estrenada aquest vespre a Barcelona duia el segell de la directora artística Constanza Brn?i? i la veu penetrant de Lluís Homar narrant el mite grec.

L'Orfeó Català ha debutat aquest diumenge al Festival Grec de Barcelona amb l'òpera 'El monstre al laberint', un espectacle on tots els seus cors i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Els cantaires acompanyaven els tres intèrprets solistes de l´espectacle, amb protagonisme destacat per a Marc Sala en el paper de Teseu). L'artista de circ Quim Giron encarnava el Minotaure.

Cantants i músics amateurs completaven l´elenc. Uns intèrprets aficionats convidats a participar per l´Orfeó Català i que en les setmanes prèvies a la representació han rebut una preparació específica. I és que el món professional i l'amateur s'abracen en aquest espectacle que reflecteix el caràcter col·lectiu i participatiu del projecte.

'El monstre al laberint' va ser una proposta de la London Symphony Orchestra, la Berliner Philharmoniker i el Festival d'Aix-en-Provence, que cercaven un muntatge que permetés representar l'òpera en diversos idiomes i posades en escena diferents segons l'ocasió.

Ara, després de fer parada a Berlín, Londres i Ais de Provença, l'espectacle ha arribat a Barcelona de la mà de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, tres solistes i prop de 300 cantaires de tots els cors de l'Orfeó Català amb edats a partir dels 6 anys, a més dels dos cors del projecte social Clavé XXI i diversos cantants individuals.

Traduït al català per Marc Rosich i amb llibret d´Alasdair Middleton, el mite ha estat presentat amb la veu en off de l'actor Lluís Homar, a qui s´ha vist entre el públic del Teatre Grec.

El mite de Teseu i el Minotaure explica la història del rei de Creta, Minos, que té al seu palau un laberint on hi viu un monstre. Meitat home i meitat brau, la bèstia s'alimenta de carn humana. Per això, Minos, que ha vençut Atenes en una batalla, reclama que cada any la ciutat li enviï persones per poder alimentar-la. Per posar un punt final a aquesta sanguinària imposició del rei, el jove Teseu, un atenenc més, s'incorpora al grup de nois i noies destinats a ser engolits pel monstre i inicia amb ells un viatge pel laberint. Finalment, Teseu matarà la criatura i aconseguirà salvar la vida dels seus companys.

La directora artística, Constanza Brn?i?, descrivia aquesta setmana l'escenificació del periple de Teseu com un "llarg viatge emocional i poètic" que transmet la realitat de moltes persones "que han de partir d'un lloc perquè hi ha un conflicte bèl·lic, quelcom que apel·la tothom".