Silenci. Només s'escolten les notes del baix elèctric que un músic fa sonar al teatre nou del Museu de la Colònia Vidal. Al costat, una noia gesticula. Endavant i endarrere. Braç amunt, braç avall. Es mou seguint la línia melòdica contínua, de tessitura greu. El públic s'asseu, sorprès, sense saber què ha de passar. El misteri es desvetlla ràpid. Veuen que estan a punt de presenciar un espectacle on les paraules seran imprescindibles, però sense dir-les ni escoltar-les: representades a través de la dansa i de la música.

Era el primer dels espectacles d'ahir a la tarda del Turbina Festival d'Arts Escèniques, que aquest cap de setmana omple de propostes molt variades l'antiga Colònia Vidal, de Puig-reig. Cinc espais diferents del museu d'aquest antic nucli fabril, a tocar del riu Llobregat, s'han convertit en escenari de propostes molt diverses i de totes les disciplines artístiques. Gemma Peramiquel i Josep Manresa van ser els protagonistes de Mots, una performance que demanava la implicació del públic per al seu desenvolupament. Com? Sense parlar, a través de cartells, Peramiquel i Manresa van convidar els espectadors a escriure una paraula en un full. «Ens hem quedat muts i ens comunicarem amb música i dansa. Escriviu una paraula», van demanar. El públic va respondre i cadascú va apuntar en un paper un mot.

Bellesa, amor, muntanya, imaginació i gràcies van ser els mots que, ahir, van servir de fil conductor a la ballarina i al músic i que van haver d'improvisar per representar-los. Els protagonistes van crear un clima íntim amb moments d'humor i també de relax que, a la vegada, va acostar els espectadors al món de la dansa d'una manera molt directa, fent-los els protagonistes de la història.

Una primera proposta que va servir de preludi a la performance del coreògraf Pere Faura Bomberos con grandes mangueras. La mateixa sala va adquirir un ambient totalment diferent amb un espectacle trencador. Només quinze minuts de durada i només un ballarí fent moure un cèrcol mentre Les quatre estacions de Vivaldi es barrejaven amb gemecs de persones practicant sexe. Entre els espectadors, cares de sorpresa. Si l'objectiu era fer pensar els presents, totalment aconseguit.