Alpha Decay recopila les xerrades radiofòniques d'E.M. Forster a la BBC, en una fascinant expedició al món literari, els llibres i les vides dels seus autors signada per un dels grans escriptors del segle XX.

matías crowder

n Algunos libros sembla un títol en què es parlarà, si de cas, de llibres a l'atzar. No obstant això, es tracta d'un llibre que recopila comentaris encertadíssims sobre grans obres de la literatura, les circumstàncies en què van ser escrites i les anades i vingudes, carregades de penes, alegries i patiments, dels seus autors. I qui en parla, d'aquestes lectures en aquesta fabulosa recopilació, no és un simple aficionat, sinó que es tracta ni més ni menys que d'E. M. Forster, un dels grans escriptors britànics del segle XX, que va arribar a ser nominat en tretze ocasions al Nobel de Literatura.

La seva veu ens arriba a través d'una sèrie de xerrades seleccionades que l'escriptor va realitzar durant dècades a la BBC, recuperades i publicades per l'editorial Alpha Decay. Forster desitja fer divulgació dels llibres i la literatura, sense capelletes, sense crítiques sensates, sinó bolcat en la idea de compartir el que s'estima, i no empès per la simple comercialització de l'actual oferta i demanda cultural.

Aquesta característica és essencial en aquest volum. La majoria del contingut del llibre va ser escrit el segon terç del segle XX i aquells dies el negoci de l'entreteniment més o menys cultural no estava ni de lluny tan desenvolupat com en l'actualitat. Això fa que la divulgació, en les mans de Forster, operi d'una manera molt diferent de com es coneix avui dia. Forster s'enfronta als llibres sense filtres evidents amb el propòsit d'extreure el que en té d'original o de plaent i amb l'objectiu de fer-lo arribar als oients. Per això, Gonzalo Torné, l'encarregat de seleccionar un total de deu de xerrades i de traduir-les, utilitza el terme «invitació raonada» pel que fa al propòsit de Forster, una invitació a la lectura, a comprendre els seus autors, a compartir el batec del cor de la literatura.

Quan Forster va començar a la BBC ja era un cinquantí i tenia darrere seu una genial carrera com a novel·lista. Les seves xerrades es convertirien, amb la Segona Guerra Mundial pel mig, en un far dels ideals democràtics, enaltint el valor de l'art com a arma contra la tirania, combatent la censura. La majoria de les seves xerrades eren transmeses a través de l'India Service, la programació de la BBC a l'Índia. Per això, Forster es preocupava per llibres que poguessin interessar a un públic ampli, respectant creences i religions i les múltiples diferències culturals.

En un dels capítols inicials, titulat «Són útils els llibres?», Forster parla de la missió de la ficció al món. Pren com a exemple Macbeth de Sakespeare, un llibre, diu, que no ens informa de fets contrastats, sinó que el propòsit del seu autor és inventar i crear unes històries que no existien, que surten per primera vegada de la ment de l'escriptor. Aquest «aixecar del no-res una regió imaginària» és el que fa dels llibres únics i imperibles.

Els llibres ajuden les persones d'una manera subtil, assegura. No només ens desperten, sinó que ens ajuden a construir la nostra vida, a dipositar en el nostre interior la força necessària per avançar. Forster explica en el capítol «Parlar per un mateix» la seva visió de com serà el futur. Imagina un món on tot és encara més mecànic que en la seva època. «Serà l'oci el que donarà sentit a la vida», assegura, per això hem d'escollir amb molta cura com volem passar el nostre temps lliure, intentar despertar les consciències a les meravelles de l'univers. I quin millor company que un llibre?