Ahir al vespre, els integrants de la companyia basca Kukai Dantza arribaven a Manresa. La intenció era, acompanyats de l'Orfeó Manresà, assajar Erritu, l'espectacle que avui, a les 9 del vespre, inaugurarà, a la nau central de la Seu de Manresa, la 21a edició de la Fira Mediterrània. El certamen ha fet dels rituals i la seva relació amb la cultura popular l'eix temàtic d'una edició que ha volgut dotar de més protagonisme que mai la basílica de la Seu com a escenari de la fira. El temple i el seu entorn veuran fins a cinc espectacles. El primer, avui.

Erritu, que vol dir ritual, portarà a la Seu sis ballarins de la companyia d'Errenteria, el contratenor David Azurza i els cantaires de l'Orfeó Manresà en una proposta que, explicava ahir Jon Maya, coreògraf i director de Kukai, vol ser «un ritual en ell mateix, per als qui seran a l'escenari i per al públic». L'espectacle, una estrena a Catalunya, començarà la gira en teatres a final de mes. Kukai Dantza, que el 2017 va rebre el Premi Nacional de Dansa, ha treballat des dels seus inicis, el 2001, amb la intenció de realitzar creacions contemporànies a partir de la dansa tradicional basca: «la tradició sempre és el punt de partida, ja sigui pel moviment, pel concepte o per una dansa en concret; és la nostra font d'inspiració per, després, transformar-la des del punt de vista contemporani». A Erritu, que ressegueix els estadis de la vida, la coreografia la signa l'israelià Sharon Fridman, en la seva primera col·laboració amb la companyia. Com subratllava Maya, Kukai aporta «el llenguatge tradicional» i Fridman «el contemporani, basat en el contacte entre els cossos». Després, efecte «coctelera i tot és un».

«Quan vam començar a dissenyar Erritu, la música coral tenia un paper. Azurza és la veu de l'espectacle però la nostra intenció era poder col·laborar amb els cors de les diferents poblacions que visitem», subratlla Maya. Per a la companyia, fer-ho avui amb l'Orfeó Manresà és «una manera d'estendre ponts amb l'entorn i la comunitat». Representar-lo a la Seu és el lloc idoni?. «Jo crec que sí, tot i que la idea és fer-ho en espais espirituals, siguin o no religiosos». Amb el d'avui és el cinquè cop que Kukai Dantza participa en la fira manresana, que ofereix 104 espectacles de 116 companyies.