Una vintena d'intèrprets donaran vida a l'espectacle sobre la cacera de bruixes del segle XVII amb el qual Santpedor participa enguany en les Jornades Europees del Patrimoni, una cita a la qual la vila bagenca hi concorre per quart any consecutiu. El muntatge tindrà lloc aquest dissabte, a partir de les 20 h, a la plaça Gran, amb la direcció artística de Mireia Cirera i els guions de Mireia Vila, l'arxivera del poble.

La documentació localitzada recentment explica que, entre els anys 1618 i 1621, es va produir a Santpedor una cacera de bruixes que va afectar nou persones, la majoria d'elles dones. Després del processament i la tortura de les implicades, es van penjar tres de les acusades a la forca. El fet no va ser aïllat: a principi de la dissetena centúria, arreu de Catalunya i d'Europa es va fer una àmplia persecució contra la bruixeria auspiciada pel poder religiós.

La troballa de nova documentació a Santpedor ha permès aportar llum nova a l'episodi local d'aquesta cacera a gran escala. «Per això, s'ha decidit que, per commemorar els 400 anys de l'inici d'aquest despietat procés, se'n fes una representació coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni», explica Joan Sala, regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Santpedor.

La proposta és un espectacle teatral pels carrers del poble que començarà a les 20 h a la plaça Gran i tindrà la participació d'una vintena d'actors i actrius. La dramatúrgia que podran veure els espectadors recrea l'arribada a la vila del famós caçador de bruixes Cosme Soler, àlies Tarragó, i la captura, procés i execució de les dones que van ser trobades culpables.

L'escenificació s'esdevindrà en diferents carrers del barri antic i s'acabarà novament a la plaça amb una encesa de bruixes a càr-rec del grup de Bous de Foc de Santpedor. Posteriorment hi haurà un sopar popular i ball amb el grup Torreta Quartet Folk.

Les Jornades Europees del Patrimoni se celebren cada tardor arreu del continent amb la finalitat d'apropar a la ciutadania els elements patrimonials de cada localitat. Santpedor, que el 2017 va mostrar Can Jorba i la Torre de l'Aigua de Puig i Cadafalch, s'avança aquesta vegada una setmana, ja que les jornades tindran lloc del 12 al 14 d'octubre.