L'artista Ada Vilaró ha arribat aquest divendres al vespre a Manresa després de sis dies de caminar en silenci pel Bages. La proposta, batejada com 'Pas per la Pau' i inclosa en la Fira Mediterrània, buscava recollir els "missatges per la pau" dels bagencs. Així, cada tarda, l'artista desplegava una tela de 20 metres al municipi en el qual es trobava on qui volgués podia expressar els "seus anhels i esperances relacionades amb la pau", explica. Abans d'arribar a la capital del Bages, Vilaró ha fet parada a la presó de Lledoners. Entre els interns, els polítics empresonats també han volgut dir la seva. Sense voler entrar noms, l'artista explica que li han demanat que transmeti "un missatge d'unió i força".

Vilaró ha arribat a Manresa acompanyada dels tabalers de Xàldiga i de la Cobla Catalana dels Sons Essencials. Després d'un recorregut pel centre històric, a la baixada de la basílica l'esperava l'espectacle final de la mà de la pólvora de Xàldiga i la música de la Cobla Catalana dels Sons Essencials. Desenes de persones l'han seguit en aquest tram final.

Als peus de la Seu l'artista s'ha tret el vestit que l'ha acompanyat aquests dies i del que penjava la tela, de 20 metres, on ha anat recollint els missatges de la gent. I citant a Charles Chaplin, ha fet una crida a "la dolçor i la bondat". "Sense aquestes qualitats la vida serà dolenta i tot es perdrà", ha afegit. La tela, amb els missatges, ha quedat penjada a la façana principal de la basílica.

Uns 20 quilòmetres diaris

Des que va arrencar el seu camí, diumenge passat a Món Sant Benet, Vilaró ha recorregut els municipis del Pont de Vilomara, ha pujat a Montserrat, ha estat a Sant Salvador de Guardiola, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor. Durant tot el dia estava en silenci i, en alguns trams, s'hi anava afegint gent al llarg del camí. A la tarda, desplegava la tela perquè les persones hi poguessin escriure els missatges.

Vilaró defineix l'experiència com a "emocionant". "El camí no el fas sola, la força de l'altre t'ajuda", explica, tot afegint que "és aquesta la grandesa, la suma de tots els que m'han acompanyat".

Parada a Lledoners

Aquest divendres Vilaró ha fet parada al centre penitenciari de Lledoners on ha visitat als interns i els ha permès participar en la proposta i escriure també a la tela. "Ha estat fort i emocionant", reconeix. Allà ha coincidit amb els polítics empresonats que també han volgut escriure. "Han dit que transmetem un missatge d'unió i força", explica.

Les raons de la proposta

Segons l'artista la pau és ara més necessària que mai. "Començant pel nostre petit país però també a nivell mundial", assegura, tot fent una crida a "posar-se al lloc de l'altre".

És la segona vegada que Vilaró participa a la Fira Mediterrània. L'any 2015 va realitzar una impactant performance en la que es va passar vint-i-quatre hores asseguda al carrer, sense dormir i sense moure's.