El cicle Test ofereix obres (ja sigui de teatre, música, circ, dansa, titelles...) fetes expressament d'una curta durada (entre 12 i 25 minuts), i amb un format de programació que permet a l'espectador fer un tastet de nous llenguatges i formats escènics en una sola jornada i en diversos espais, que són reduïts per fomentar la proximitat amb els intèrprets.

A Avinyó, on va néixer el 2016 la proposta del Cicle en Xarxa d'Arts Intenses, de Prop i de Curta Durada, es va fer una descarregada de 16 microespectacles el 7 de juliol passat i, ara, 14 d'aquelles propostes han estat seleccionades pels altres onze municipis que formen la xarxa de Testimoni Escènic, projecte del centre de creació cultural Cal Gras de suport a la producció i exhibició d'arts escèniques del qual neix la proposta per impulsar les obres de petit format. Feta la selecció segons els interessos dels regidors i tècnics de cada ajuntament (i quadrat el calendari segons la disponibilitat de les companyies), avui arrenca el calendari de petits Test: a cada poble es podran veure entre tres i cinc obres entre l'octubre i el novembre. La gira del Test passarà per Navarcles, Callús, Navàs, Santpedor, Artés, Santa Maria d'Oló, Sant Salvador de Guardiola, Sant Feliu Sasserra, Sallent, Gironella i Cabrianes. Avui, a partir de les 5, a Navarcles, es representaran a diversos espais del centre cultural La Creueta quatre obres de curta durada: Duérmete niño , Happy Birthday Jaime Love , In Exile i To Scape . Es faran 4 sessions de cada obra; i l'entrada costarà 8 euros.

«Cada poble tria segons el que li interessa, i es procura oferir una diversitat de gèneres. Alguns prioritzen portar espectacles que no se solen programar, com la dansa. N'hi ha que són propostes un punt trencadores, però no hi ha la voluntat d'anar a l'extrem», exposa Eva Quintana, responsable de Cal Gras d'Avinyó juntament amb Quim Moya, director artístic del Test. Entre l'oferta hi ha muntatges del territori com el bagenc Cita amb teràpia ; Ho sento, perdona'm, gràcies, t'estimo... , de la santjoanenca Nàdia Pesarrodona; i Assassins Low Cost , amb el manresà Pep Garcia-Pascual.