Quan Kepa Junkera diu que a Manresa s'hi troba com a casa, no menteix. El músic basc, sense desenganxar-se de la seva trikititxa, va convertir la Sala Gran del Kursaal en una festa a la qual va fer participar el públic tant com va poder. Fa just dos anys que va ser l'encarregat d'obrir la Fira Mediterrània i ahir, amb la presentació de Fok, el seu darrer treball, va tancar el certamen d'enguany amb un espectacle Junkera al cent per cent.

No hi ha celebració sense convidats. Ahir, a part dels integrants de la seva banda, van desfilar per l'escenari músics i grups bagencs que van aportar la quota local a un espectacle amb el segell del basc, on l'humor i la improvisació van compartir protagonisme amb la música, en aquest cas amb una desena de melodies tradicionals dels Països Catalans passades pel seu sedàs. «Estic enamorat de la cultura catalana i aquest treball és un homenatge a tot el que he après de Catalunya durant la meva trajectòria», va afirmar Junkera. Durant prop de dues hores van sonar melodies típiques catalanes, de les Balears i del País Valencià. El músic, però, va aconseguir portar cap al seu terreny, a través de l'acordió i de la txalaparta interpretada per dos tarragonins, melodies tan conegudes com El rossinyol i El ball de l'àliga de la Patum, que van ser dos dels moments més vibrants del concert.

Com és habitual, el basc va tenir el públic a la butxaca des del minut zero. S'ha de reconèixer que ahir no li va costar gaire perquè va trobar-se amb una platea entregada amb ganes de passar-ho bé i de participar picant de mans i fins i tot cantant quan va ser necessari. Els assistents van demostrar estar a l'altura a l'hora de complir els reptes musicals que els va posar el basc, entre rialles i bromes.

Al costat de Junkera, i de manera excepcional, van cantar-hi les joves veus de l'Esclat Gospel Junior i van tocar-hi els grallers Alba Logan i Roger Andorrà amb una quinzena d'infants de l'aula de sons dels geganters de Manresa. També van aparèixer a l'escenari els bastoners de Sallent i el grup Manrússia Van del Pal. «Amb tota aquesta colla tenim més material i noves melodies per fer una segona edició de Fok», va bromejar el basc. També van ser-hi la mallorquina Miquela Lladó i el valencià Hilari Alonso, col·laboradors del disc en el qual han participat més de dues-centes persones.

La reivindicació no va faltar a la festa i el basc va tenir un especial record pel seu amic Lluís Puig, a qui va dedicar-li les primeres notes del concert. Finalment, el Kursaal es va encendre amb el cant d' Els segadors interpretat per la trikititxa de Junkera i corejat per tots els participants al concert i amb el públic dempeus.