La presència de Suso de Toro, Manuel Rivas i Joan Margarit i la commemoracó dels centenaris de Montserrat Abelló i Maria Aurèlia Capmany són algunes de les propostes més rellevants de la programació del festival literari Tocats de Lletra, que tindrà lloc a Manresa del 17 al 28 d'octubre amb 39 activitats (la majoria de les quals gratuïtes) i un pressupost de 31.000 euros. El certamen és organitzat per l'Ajuntament, el Gremi de Llibreters, la comissió de Tocats Lletra i Òmnium, amb Regió7 com un dels col·laboradors.

«Per dir-ho d'alguna manera, el festival de Manresa està en el Top-5 català», va afirmar ahir a la tarda Joan-Elies Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes, en la presentació del festival. Amb aquesta expressió va voler donar context a la rellevància que ha assolit Tocats de Lletra a punt d'iniciar la dotzena edició.

El certamen d'enguany, inclòs en el programa de la capitalitat cultural de Manresa, se centra en la diversitat lingüística del català i en la transversalitat. «El Tocats mostra la pluralitat de veus de la poesia catalana, intentem donar la paraula als joves i als veterans, als poetes dels Països Catalans i als d'altres indrets, ...», va apuntar l'escriptor manresà Jordi Estrada, membre de l'organització.

A més dels actes que es resse-nyen a la part inferior de la pàgina, el Tocats oferirà recitals, presentacions i xerrades, entre altres activitats. En el camp dels recitals, el festival comptarà amb Josep Pedrals, que ha publicat Els límits del Quim Porta; Laura Aubert (actriu) i Adrià Aubert (violí), amb poemes de Blai Bonet; una vetllada amb les novetats de Josep Ballesteros, Montse García Ribas, Marta Pérez Sierra i Elisabet Punset; i una sessió de joves talents amb Carla Fajardo, Maria Isern, Gerard Vila i Aina López (saxo i veu), al forn de pa Codina.

Anna Pantinat, Pere Perelló i David Brossa (música electrònica) protagonitzaran A la panxa del tro, contra la violència de gènere. Lluïsa Mallol, amb Marc Egea (viola de roda), recitarà poemes de Manuel Forcano. En l'espectacle Cen mil estorniños, Manuel Rivas recitarà, Nacho López cantarà i Tanja Haupt tocarà diversos instruments. A Bon dia, matí, el Grup del Casal Familiar Recreatiu tractarà la vida i l'obra d'Anne Sexton. Com és habitual, també es farà un cercatasques poètic. Fora de Manresa, al Cacis de Calders, Maria Antònia Massanet i Sergio Quiñonero compartiran poesia, art i paisatge.

Sònia Moya recitarà els versos del seu nou llibre, Càntara, acompanyada de María Di Pace. Pau Alabajos cantarà versos d'Estellés, i Carme Sansa recitarà i cantarà versos de Capmany acompanyada de Jaume Mallofré.

També es farà la presentació de Sabates de molsa, el tercer volum que Pagès Editors dedica a recollir l'obra de Joana Raspall. Al llarg del festival hi haurà diverses converses amb els poetes Àngels Gregori i Jaume Coll Mariné. Suso de Toro, per la seva banda, parlarà de la seva producció literària.

Anna Maria Villalonga, comissària de l'Any Pedrolo, parlarà versarà sobre l'extensa obra de l'autor de l'Aranyó. L'Auditori de la Plana de l'Om acollirà la projecció del film Correspondencias (dia 21, 18.30 h), de Rita Azevedo. Així mateix, també hi ha diferents exposicions al programa, així com activitats per als infants i els joves.

La majoria dels actes són d'accés gratuït. Tota la programació es pot consultar cada dia a l'agenda del diari i a la web de l'Ajuntament de Manresa.