Diuen que les persones prenem 35.000 decisions cada dia, la majoria d'elles de forma inconscient. Cada tria té al darrere un univers cognitiu i sensorial que privilegia una opció i descarta la resta. Per tant, tenim motius, més o menys explícits, per fer una cosa i no una altra, i els quatre músics del grup manresà Arlet ho tenen tant clar que han titulat Mil raons (2018, autoeditat) el seu primer disc d'estudi. Un treball que presentaran en societat avui a la nit (22.30 h) en un dels espais emblemàtics de la ciutat, el Sielu.

Fa un parell d'anys, Arlet, aleshores en format de trio, va publicar un EP amb set cançons titulat 15 minuts tard. «La idea d'aquell compacte», explica Xavier Serra, «era tenir una maqueta per ensenyar» un treball que va continuar visibilitzant la proposta d'un conjunt que manté la seva essència pop-folk però que fa un temps es va dotar d'un nou recurs instrumental amb el bateria Miquel Oliva. «La maqueta sonava com en un directe, buida; ara el nostre so té més volum, hem fet un pas endavant», apunta Maria Oliva.

Presentar el disc al Sielu és un salt en la trajectòria del grup, que ja suma mitja dècada de vida i més de mig centenar d'actuacions a la Catalunya Central. Mil raons recupera cinc temes de 15 minuts tard i en suma cinc més per completar un CD de peces pròpies cantat íntegrament en català, com també ho serà el concert d'aquesta nit. El quartet oferirà les seves composicions i, alhora, versions de grups del país.

«Tot està molt més treballat», explica Albert Sancristòfol, conscient del camí recorregut fins ara. «El 2015 va ser l'any en què vam tenir més concerts, però no hem deixat de tocar», afegeix, si bé aquest any de moment només han tingut l'oportunitat de pujar tres cops a l'escenari. L'estada per estudis de mig any de Maria Oliva a Brussel·les va complicar la continuïtat en els assaigs, però Arlet ha recuperat el pols. Diumenge, el quartet tocarà en una festa a la Fàbrica dels Panyos de Manresa, i el 24 de novembre té una cita amb el públic al Barlins de la capital bagenca.Un disc artesanal

Mil raons és per a Arlet un disc elaborat de manera artesanal, al qual hi han dedicat tot el temps necessari. Els temes de l'àlbum es van gravar abans del febrer, al Red Factory Studio de Gerard Cabot, a Sant Fruitós de Bages, on després es van fer les mescles.

L'altre pilar sobre el qual se sustenta el disc és el disseny creat per la il·lustradora manresana Júlia Leal, que dota la portada i el llibre d'una personalitat especial: «Ha fet uns dibuixos plens d'esbossos on es reflecteixen les mil raons que tenim tots per fer les coses que fem», apunta Maria Oliva. El disc, manufacturat per la firma madrilenya Rock CD, que també s'encarrega de la distribució a través de les plataformes digitals, es podrà adquirir avui al concert del Sielu, en els propers concerts i a través de les xarxes socials d'Arlet.

Creure en el projecte

«La bateria fa que el so d'Arlet sigui més ple», explica Miquel Oliva, que ja va tocar amb el grup en concerts de l'any passat, com el que van realitzar a la Festa Major Alternativa de Manresa. La incorporació d'aquest instrument és una mostra de la fe en el projecte que manifesten els quatre components del grup.

A Mil raons, Arlet vol empatitzar amb la gent. «Les lletres de les nostres cançons parlen d'amor, de la vida, del fet de fer-se gran... són històries amb la quals tothom s'hi pot sentir identificat», afirma Maria Oliva. En el concert d'aquesta nit «hi haurà sorpreses», apunten, i conviden els fans a entrar al seu Instagram per comentar amb qui aniran a la presentació. Entre els participants se sortejarà un disc firmat per tots quatre.