Manresa compta entre el seu patrimoni industrial amb la fàbrica de riu més antiga de Catalunya que encara conserva les seves característiques originals. Es tracta de Can Miralda, coneguda popularment com la Fàbrica dels Panyos, que va ser construïda entre el 1818 i el 1820. Les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebren aquest cap de setmana, serviran per iniciar la commemoració dels 200 anys de la seva construcció, que culminarà l'any 2020, quan es compliran dos segles que la fàbrica va començar a funcionar. Les activitats s'inclouen també en els actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana Manresa 2018.

Amb el nom de «La primera pedra dels Panyos», diumenge, al parc dels Panyos, es faran activitats al llarg del dia, que començaran a 2/4 d'1 del migdia amb un vermut musical a càr-rec del Voilà!; de 4 a 6 de la tarda es faran visites guiades en grup reduïts (amb reserva prèvia feta) a l'interior de la fàbrica. Al llarg de tota la tarda també hi haurà música en directe al parc, davant de l'edifici. I a 2/4 de 6, sessió d' Els contes contes de l'Anella Verda, al canal dels Panyos, amb Carlos Ortiz i la col·laboció de Meandre.

La Fàbrica dels Panyos és un edifici emblemàtic, representatiu de l'època de la primera industrialització a Catalunya. Pel seu valor patrimonial, la Fàbrica Miralda va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2009 i també va merèixer ser inclosa en el Pla Nacional del Patrimoni Industrial com un dels quatre edificis industrials de més interès de Catalunya.

Però, malgrat la rehabilitació de la coberta, és un espai per recuperar que necessitaria, com va explicar en la presentació de les Jornades de Patrimoni Anna Crespo, regidora de Cultura de Manresa, «una intervenció més integral» que a curt termini difícilment podrà «entomar» el consistori.