Gairebé ningú recordava que a l'ermita romànica de Santa Maria de Viladelleva, situada a uns 6 quilòmetres del nucli de Callús, hi hagués hagut un retaule barroc. Només ho testimoniava una fotografia de la qual tenia coneixement l'historiador Xavier Sitjes i Molins (Sallent, 1921), i la insistència d'Eusebi Mas, del Grup Callussenc de Recerca, ha permès treure'l de les golfes on era des del 1962, amb un estat de conservació deficient, ja que l'estructura corria perill de col·lapse.

L'Ajuntament de Callús ha aconseguit la cessió de la valuosa obra, que seria l'única coneguda signada pel mateix Josep Sunyer i Raurell (Manresa, 1673-1751), que és l'escultor de l'escola barroca manresana del qual s'han conservat més peces sobre fusta (com el retaule major de la basílica de Santa Maria d'Igualada), encara que gairebé totes a la Catalunya Nord. La signatura és excepcional perquè les obres del barroc no se solien rubricar.

Antoni Planas, antic propietari de l'ermita (la va cedir al municipi el 2005), ha cedit ara el retaule, quan ha sortit a la llum com n'és de valuós. La condició que ha posat és que «sigui restaurat i exposat de nou al públic», segons exposa l'alcalde de Callús, Joan Badia. Tan bon punt el retaule va ser propietat de l'Ajuntament, va ser traslladat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, situat a Valldoreix, on se li aplicarà un primer tractament de conservació per tal de depurar-ne la presència de possibles restes de corcs i per afermar la policromia. Després es restaurarà.

Ara per ara, el desmuntatge i el trasllat del retaule ha costat uns 1.500 euros i s'estima que la restauració en costarà uns 12.000 (tot i que poden ser més). L'Ajuntament preveu aconseguir subvencions per finançar aquestes despeses, però primer cal aconseguir la declaració de l'ermita, inclòs el retaule, com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Aquest pas ja ha estat demanat al Consell Comarcal del Bages. Cal tenir en compte que també hi ha en marxa una actuació per rehabilitar l'ermita, que és una de les icones del municipi, perquè presenta una deformació a la volta de l'absis que posa en perill la seva estabilitat. Per dur a terme les primeres accions de rehabilitació, l'Ajuntament ha rebut una subvenció de 103.000 euros de la Diputació de Barcelona.

El retaule de la Mare de Déu de Viladelleva és una obra barroca de fusta policromada i daurada amb or fi que fa 2,60 metres d'alçada per 2 metres d'amplada. Està format per dos cossos sobreposats i, per les seves característiques, probablement es va construir entre final del segle XVII i principi del XVIII. Està decorat amb elements vegetals (com tija de raïms i parres) recargolats i querubins. L'angelet de la cornisa superior, situat al centre del retaule, sosté un llibre obert amb el braç dret. És en aquest llibre on s'ha descobert la signatura de l'autor, segons l'historiador Xavier Sitjes i Molins: s'hi pot llegir «Josep» en la primera línia de la pàgina esquerra i «Sonyer» en la primera de la dreta.

En el retaule barroc de l'ermita callussenca hi havia una imatge de la Verge de Viladelleva sedent que va ser profanada el 1936. Passada la guerra civil, va ser substituïda per una Verge del Roser d'època moderna, durant la dècada dels 40, quan s'hi va restaurar el culte. El 1959, Jordi Palans i Homs, de Barcelona, va comprar l'església rural i la va restaurar, el 1962, amb la intenció de recuperar l'estil romànic original. Per això va retirar el retaule, va enderrocar l'envà que convertia l'absis en una petita sagristia i va obrir un finestral al mur est de la capçalera.

Actualment, a Viladelleva s'hi diu missa dos cops l'any, un a la primavera i l'altre a la tardor. Precisament, avui hi ha celebració religiosa (17 h) amb repartiment del panet beneït. També hi haurà una mostra de tractors d'època. Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, abans de la missa es farà una visita guiada a l'ermita (16 h).