Durant tot el curs, els alumnes de l'Institut Guillem Catà tenen la possibilitat de participar en espectacles escènics i musicals que contribueixen a desenvolupar el seu talent. L'art es posa al servei de l'educació per fer emergir capacitats que corren el risc de quedar ocultes, fins i tot als seus propis protagonistes. Demà a les 21 h, estudiants d'entre 16 i 20 anys de la Súkromná Obchodná Akadémia de Zilina (Eslovàquia), l'IIS Grandis de Cuneo (Itàlia) i el centre manresà actuaran plegats en un concert que tindrà lloc a la Sala Stroika, d'entrada lliure i gratuïta.

«Per treballar la inclusió social, vem aconseguir entrar en un programa Erasmus-Wish», explica Albert Bacardit, professor d'anglès dins l'aula i guitarrista i activista educatiu a fora: «La música serveix, en aquest cas, per lluitar contra la discriminació en tres camps: la immigració, el gènere i la discapacitat».

Els escolars procedents d'Eslovàquia i Itàlia és previst que arribin avui a Manresa i coneguin els seus companys catalans. Tots plegats pujaran dilluns a l'escenari de la Stroika, en una vetllada que s'anomenarà The Wish Cracks Divertimento. Segons Bacardit, «seguim l'esquema dels Catacracks, un espectacle que fem cada any a l'escola i que dona als nois i noies l'oportunitat d'actuar davant dels seus companys». La possibilitat d'actuar a la sala de l'avinguda dels Dolors també atorga al centre la possibilitat de fer una apertura a la ciutat.

El projecte té dimensió europea i, a més dels tres col·legis, també hi participen les universitats Vest de Timisoara (Romania) i Gaziantep (Turquia). Un grup de docents del centre es va traslladar a terres romaneses el novembre de l'any passat per iniciar les tasques de coordinació, i els alumnes van viatjar a Itàlia el mes de març passat. El següent pas per als estudiants manresans és la recepció dels companys d'aventura i el concert d'aquest dilluns, en el qual cantaran Chaymae Belarabi, Iman Attabi, Núria León, Giulia Muñoz, Júlia Segura, Tània Màrquez i Omar Aira. Per acompa-nyar-los instrumentalment, també hi haurà a l'escenari un grup d'intèrprets de categoria: Albert Bacardit (guitarra), Matus Dobes (baix), Roger Puig (bateria), Marc Pusó (piano) i Roman Sklensky.

Els espectadors podran escoltar els alumnes del Catà cantant peces d'artistes com Bruno Mars, Rihanna, Ed Sheeran i AC/DC, entre d'altres. Per completar l'estada, plegats aniran dimarts a conèixer el projecte ProActiva Open Arms, a Barcelona; dimecres faran cap a la Fageda d'en Jordà (per descobrir la cooperativa La Fageda, on hi treballen persones discapacitades) i divendres els visitaran els representants de Chrysallis, una associació de famílies de menors transsexuals.

El concert de demà a la nit es gravarà per tal d'editar-ne un DVD i poder-lo penjar a la pàgina web del projecte Wish. D'aquesta manera, el Catà exposarà en un fòrum europeu la seva contribució a l'educació per projectes que de mica en mica es va escampant arreu del continent i que cerca donar als nois i noies la possibilitat per desenvolupar les seves capacitats. Una manera de treballar la diversitat que al Catà porten a terme des de fa temps.