La temàtica femenina i les trames de suspens han guanyat terreny en el Premi Planeta al gènere històric i en concret al referit a la Guerra Civil espanyola, segons han coincidit els membres del jurat del guardó, que demà es dóna a conèixer a Barcelona en la tradicional vetllada literària.

En nom del jurat, Juan Eslava Galán, que ha ofert una breu impressió de cadascuna de les deu novel·les finalistes, ha explicat que "la guerra civil i la novel·la històrica estan cedint una mica de terreny a novel·les d'orientació femenina".

El també jurat Fernando Delgado ha subratllat la presència d'"una nova novel·la social, però no com estava concebuda en el sentit clàssic, sinó que ara s'acosta més a la figura de la dona en el nostre temps".

Delgado ha precisat que "la veu de la dona està enormement present fins i tot quan el narrador és possiblement un home", cosa en el que ha coincidit l'escriptora i jurat Rosa Regàs.

El president del grup Planeta, José Creuheras, ha reclamat una major atenció al món del llibre per part de la política i les institucions i ha reclamat "un pla de llibreries, per potenciar-les ja que són un pont entre l'autor i el lector".

Com ja és habitual en la conferència de premsa prèvia al premi Planeta, Creuheras s'ha referit al tema de la pirateria i ha demanat "respecte a la labor dels autors".

"El robatori", terme que prefereix al de pirateria, que "té un halo romàntic", ha crescut l'últim any en un 12% i ha quantificat en 420 milions de descàrregues de llibres, "és a dir, cada minut es descarrega un llibre durant tot l'any".

El president del Grup Planeta ha reclamat "un pla de conscienciació i de respecte" per combatre aquestes descàrregues il·legals, i finalment ha demanat a les autoritats un pla de foment de la lectura".

El Premi Planeta, que aquesta any ha batut el seu rècord de novel·les presentades, amb més de 640, acumula en la seva història més de 23.000 exemplars presentats, i de les novel·les premiades i finalistes es comptabilitzen 43 milions d'exemplars venuts.

El director de la divisió del Llibre de Planeta, Jesús Badenes, recent aterrat de la Fira del Llibre de Frankfurt, ha comentat que "les xifres de la fira s'ha pogut constatar la vitalitat del negoci del llibre" i que "el llibre és el sector de creació de continguts amb més creixement".

Segons Badenes, "el mercat del llibre està creixent al sud-est asiàtic, es manté a Gran Bretanya i els Estats Units, i a Alemanya estan patint el que va passar a França i fa més anys a Espanya".

En un balanç temporal del mercat del llibre a Espanya, Badenes ha explicat que entre el 2009 i el 2010 es va produir el punt més àlgid en arribar als 1.200 milions de facturació, però amb la crisi aquesta xifra va caure fins als 800 milions.

"Aquest any, després de quatre seguits amb creixement, s'arribarà als 1.000 milions de facturació, un creixement que es registra en tots els formats", ha revelat el director de la divisió del Llibre de Planeta.

Els subsectors que més creixen, ha afegit Badenes, són ficció i el llibre infantil i juvenil.

Un element comú a tot el món, destaca Badenes, és "la gran convergència en el món dels continguts" que ha tingut la seva traducció en el fet que "aquest any s'ha parlat molt de l'audiollibre, encara que el llibre imprès segueix sent el format principal, perquè els lectors ho volen així, no per decisió ni dels editors ni dels tecnòlegs".

Considera Badenes que aquesta tendència majoritària "s'haurà de veure amb arguments sociològics, i d'aquí la importància de les llibreries".

Badenes ha repassat la relativa importància del llibre electrònic en el conjunt del negoci, més significatiu als Estats Units i el Regne Unit, mentre que a Europa Alemanya és el país on està més estès l'ebook, amb un 8% del total.

Com ja va succeir en la passada edició de la fira Liber, la translació de les obres literàries a la pantalla és un fet destacat en el sector del llibre: "De les 24 pel·lícules més taquilleres, un 60% estaven basades en continguts precedents".