«Escrita en primera persona, amb un estil inimitable i un sentit de l'humor finíssim, Sopar per a ogres vessa els plaers del sexe i de la gastronomia, sense oblidar l'element imprescindible en tota novel·la negra: la denúncia d'una societat en perpetu estat de descomposició. Manuel Quinto deia i diu que les seves novel·les de gènere només pretenen ser paròdies. És una manera de dir que ha descobert un estil propi i inimitable». Qui escriu això és l'escriptor barceloní Andreu Martín (1949), el responsable que el manresà Manuel Quinto (1944) torni a la primera línia de la graella més negra amb Sopar per a ogres (Efadós), una novel·la que suposa, dues dècades després, el retorn a la literatura del personatge de Bonaventura Pals.

La novel·la forma part de la Biblioteca Andreu Martín, una col·lecció promoguda per Efadós que es nodreix dels llibres negres o policíacs que més li han agradat a Martín però que no troba en el mercat català; clàssics internacionals absents de la literatura catalana i autors catalans desapareguts del mapa. La col·lecció suma fins avui quatre títols: L'assassí dins meu, de Jim Thompson; El gos dels Baskerville, d'Arthur Conan Doyle; Sopar per a ogres de Manuel Quinto i Després de la caiguda, de Dennis Lehane. Avui, a les 8 del vespre, l'Espai Rubiralta acollirà la presentació de Sopar per a ogres, on el guionista i autor manresà Joan Barbé conversarà amb Quinto i Martín.

Com el mateix Quinto explicava en una entrevista a aquest diari, Sopar per a ogres és una novel·la que ja tenia escrita i que després de la trucada de Martín va decidir recuperar i va refer de dalt a baix. Sopar per a ogres alterna el relat principal amb el que configuren les notes -gastronòmiques, cinematogràfiques, històriques- a peu de capítol. La història portarà Bonaventura Pals i Cadena O'Leary a la recerca d'un cuiner desaparegut i la troballa d'una penya gastronòmica disposada a tot.