«Aprofitant que el gospel és una música potent, volem mobilitzar la ciutadania per la solidaritat, per la pau del món... i també pel benestar interior. Demostrarem que la música és un vehicle per generar consciència i estats d'ànim especial», proclama Ramon Escalé, pianista i compositor i director dels Esclat Gospel Singers, sobre el que serà Unity. 400 veus per la pau, una jornada participativa que oferirà activitats al llarg de tot el diumenge 28 d'octubre a l'entorn de la basílica de la Seu de Manresa. La jornada, inclosa en la programació de la capitalitat de la cultura catalana, culminarà amb un concert a les escales de la façana principal de la Seu amb la participació de 400 cantants de gospel d'una quinzena de grups d'arreu del país.

Els Esclat Gospel Singers, amb gairebé 20 anys de trajectòria i actualment amb una trentena d'integrants, han trobat «la complicitat» de l'Ajuntament de Manresa per tirar endavant un projecte «agosarat i ambiciós». Per aplegar les 400 veus, d'una quinzena de grups, han comptat amb els contactes fets en més de 400 concerts arreu de Catalunya i l'Estat i 14 edicions com a organitzadors del Campus Internacional de Gospel de Rajadell. «Però no es tracta de fer només un concert, sinó de passar tot un dia junts per mostrar què és el que ens porta a cantar aquesta música, que culturalment ens queda llunyana, però que al final ens uneix a tots», exposa el músic manresà.

El missatge que volen donar, amb l'energia i el positivisme d'una música tan visceral i emocional com el gospel, és d'unitat i connexió entre les persones, siguin quines siguin les seves creences o procedències. Per això conviden la ciutadania a participar en tots els actes, que són oberts i gratuïts. «Necessitem que vingui la gent, encara que no vulgui cantar. Perquè quan passi una estona amb nosaltres, segur que acabarà cantant. Volem trencar el tabú que la música només és per a qui n'ha estudiat: es tracta de deixar-se anar. Els encoratjo que vinguin i experimentin una cosa diferent», reclama Escalé.

La jornada festiva al voltant de la Seu s'iniciarà amb un assaig obert amb tots els cors participants a l' Unity (10 h), que serà conduït per Ramon Escalé. Després es farà un taller (11.30 h), amb Escalé i la cantant Lurine Cato, guardonada diversos cops als British Gospel Awards i que ja ha participat en tres edicions del Campus Gospel de Rajadell, en el qual tothom qui vulgui podrà sumar la seva veu a la del cor gegant. Una de les activitats que ha incorporat el Campus de Rajadell en les darreres edicions és un Sunday Celebration (12.30 h), en el qual es comparteix música, silencis i experiències en un ambient relaxat. «Pots expressar el que sentis en aquell moment i el resultat a Rajadell ha estat espectacular», exposa Àlex Mazcuñán, integrant dels Esclat Gospel Singers. Aquest servei espiritual anirà a càrrec de Lurine Cato.

Després d'un dinar en el qual el cor de gospel manresà convidarà els cantaires que hagin vingut de fora, es farà un exercici d'improvisació col·lectiva (15.30 h) a l'interior de la basílica de la Seu. «Les vibracions i les harmonies de la veu sembla que flotin amb la ressonància de l'església de Rajadell i aquí, amb més de 400 veus i dins de la Seu, serà un acte impressionant», destaca Mazcuñán. La jornada es clourà amb el concert (17 h) que pretén fer sentir la veu de tots els presents amb el missatge que «un altre món és possible».

A més a més, també hi haurà una fira en què es podrà trobar tot allò que envolta el món del gospel a casa nostra: parades amb marxandatge dels cors participants, tallers de fotografia, vestuari, maquillatge d'escenari... «Qualsevol persona podrà passar el dia amb nosaltres i conèixer el que fem i el que ens mou», apunta Mazcuñán, mentre que Escalé remarca «el punt de simbolisme» d'organitzar la jornada Unity a l'entorn i també a dins de la basílica de la Seu, «més enllà del resultat artístic, que segur que també serà impressionant».

També la regidora de Cultura, Anna Crespo, valora que la proposta dels Esclat Gospel Singers utilitzi el valor patrimonial de la Seu i que relligui amb l'objectiu de la capitalitat cultural de Manresa per oferir ponts: «En aquest cas serà amb altres grups de gospel, i també amb la ciutadania, perquè és una jornada oberta a tothom, per acostar-nos aquest tipus de música tan espiritual».