Guillem Soldevila, de 14 anys, i Quim Sebarrosa i Edgar Valderrama, de 15, estudien a l'institut Cal Gravat de Manresa. Ahir al matí assistien a les dependències del mateix centre a una roda de premsa com a col·laboradors del cicle Platea Jove, una iniciativa pionera nascuda a Manresa el 2002 a través d'El Galliner, amb la intenció de portar al teatre joves d'entre 12 i 16 anys, la franja més complicada d'espectadors. El Guillem, el Quim i l'Edgar són tres de la cinquantena de nois i noies que, repartits pels centres de secundària a Manresa i comarca, exerceixen de col·laboradors; és a dir, de promotors d'una programació que anuncien als seus companys d'institut, com explicava Ariadna Fernández d'El Galliner.

25 ambaixadors

Però l'entitat vol fer un pas més per augmentar la participació d'aquests joves al teatre amb la creació de la figura dels ambaixadors del Kursaal, professors de centres de secundària que, com explicava Jordi Mira, de l'equipament manresà, «facin de pont entre el Kursaal i els instituts». Com el professor d'humanitats de Cal Gravat, Josep Maria Freixa, un dels 25 mestres que s'han sumat a la iniciativa. Fins ara, el professorat és de centres bagencs i berguedans. Però la proposta vol estrendre's, també, al Moianès i al Solsonès. Els centres interessats poden enviar un correu a galliner@galliner.cat.

L'objectiu és que, a banda de la tasca específica que ja desenvolupen els alumnes amb Platea Jove, els ambaixadors facin arribar als seus alumnes (fins a 18 anys) propostes escèniques que també es programen al teatre manresà i que, a més del vessant artístic, els puguin interessar des del punt de vista pedagògic. I a un preu de 6 euros. Per exemple, el proper 27 i 28 d'octubre el teatre manresà acollirà la representació de Sopa de pollastre i ordi, una obra ambientada a Londres del 1936 al 1956 que explica la història d'una família obrera en un món que canvia a tota velocitat. Una producció de La Perla 29 indicada per als alumnes de batxillerat de l'àrea de socials. O Manresa Balla!, una mostra representativa de tots els estils de dansa que es ballen a la ciutat, que es veurà diumenge i que es pot recomanar a tot l'alumnat a través del professorat d'educació física.

Per a Freixa, una de les tasques dels professors és «obrir finestres als alumnes i la de les arts escèniques és essencial. És, a més, una eina pedagògica molt potent. Els professors i, en concret, els d'humanitats hem de fomentar el gust per la lectura i per les arts en general». I si avui es crea l'hàbit, d'aquí a 15 anys «podrem tenir el teatre ple. Ens hem de posar les piles», remarcava Mira.

Nou relacions públiques

L'actor bagenc de 25 anys Climent Ribera s'ha estrenat aquests dies com a nou relacions públiques de Platea Jove i ha passat per tots els instituts públics i concertats de la ciutat per explicar la proposta i fer veure als alumnes que «hi ha vida més enllà de les pantalles del mòbil o la tauleta». I obre un «debat i intenta rebatre tòpics com que el teatre és avorrit o és car», explicava.