La peça magistral del dramaturg nord-americà Tony Kushner 'Àngels a Amèrica' arriba al Teatre Lliure de la mà de David Selvas, amb Pere Arquillué, Vicky Peña, Òscar Rabadan i La Kompanyia Lliure. Selvas s'atreveix amb les dues parts d'aquest díptic ambientat als Estats Units de Ronald Reaggan, amb la pandèmia de la Sida i l'estigmatització dels seus malalts com a fil conductor. 'S'acosta el mil·leni' (que es va poder veure el 1996 al TNC dirigida per Josep Maria Flotats i ja amb Arquillué en el repartiment) i 'Perestroika' es podran veure a Montjuïc alternativament de dimecres a diumenge, i els dissabtes, de forma consecutiva.

'Àngels a Amèrica' és d'una de les peces més importants de la dramatúrgia americana de finals del segle XX, i serà representada per primera vegada en la seva integritat a Catalunya. Una obra sobre l'auge del neoliberalisme i la dreta més dura al poder, encarnats en la figura de Ronald Reaggan i la seva indiferència davant l'epidèmia de la Sida que es va iniciar els anys 80 durant el seu mandat.

"Sens dubte una de les catedrals del teatre contemporani", expressa un David Selvas que s'enfronta a la direcció de les dues parts de l'obra al Teatre Lliure quan es compleixen 25 anys de la seva estrena.

El muntatge es podrà veure del 25 d'octubre al 25 de novembre a Montjuïc, amb representacions alternatives de la primera i segona part entre setmana i diumenges, i els dissabtes, totes dues consecutivament.

Un díptic teatral

'S'acosta el mil·leni', la primera part d''Àngels a Amèrica', se situa a l'inici de l'epidèmia de la Sida als Estats Units, quan sota el mandat de Ronald Reagan els malalts que la pateixen són degradats i "fan una baixada als inferns en tots els aspectes de la seva vida".

L'any 1996, aquesta primera part es va estrenar a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya sota la direcció de Josep Maria Flotats, i ja aleshores amb Pere Arquillué en l'elenc d'intèrprets. Aquell va ser, de fet, l'espectacle inaugural del TNC.

A la segona part, 'Perestroika', l'epidèmia ha progressat i, "després de l'infern, només queda tornar a pujar i creure en la possibilitat de més llum, de més vida, i en el progrés de la Humanitat", en expressió del teatre.

L'últim espectacle de la Kompanyia Lliure

Pere Arquillué, Vicky Peña, Òscar Rabadan i La Kompanyia Lliure són els protagonistes del muntatge. Una Kompanyia Lliure que es dissoldrà temporalment en acabar les funcions d'aquest espectacle a finals de novembre, després de la cancel·lació de l'obra 'El sueño de la vida', el projecte de Lluís Pasqual que va caure de la programació de la temporada 2018/19 arran de la seva dimissió com a director, i en què la companyia preveia treballar cinc mesos.

La Kompanyia Lliure tornarà al teatre al maig per representar la reposició d''El temps que estiguem junts', tot i que segons explicava la setmana passada el president de la Fundació Teatre Lliure, Ramon Gomis, serà contractada com a "companyia convidada". No obstant això, el president del Patronat confia que la nova direcció artística que substitueixi la de Pasqual "ratifiqui la companyia jove". "Des del patronat volem companyia jove i pròpia del Teatre Lliure", va manifestar en declaracions a l'ACN.