El 12è cicle Tocats de lletra va reivindicar, ahir al migdia, a la Plana de l'Om, l'obra del poeta i escriptor mallorquí Blai Bonet. Un recital poeticomusical a càrrec de l'actriu Laura Aubert i de l'actor Àlvar Triay, dues cares conegudes per als seguidors de la sèrie de TV3 Com si fos ahir. Abans de començar, el filòleg Jordi Estrada va fer una breu introducció del poeta, «un autor inclassificable».

Amb la llibertat com a eix central, el recital va començar precisament amb un poema amb el mateix nom. Abans, Estrada havia dedicat l'acte i tota la resta del cicle «als nostres presos». Al llarg d'uns 40 minuts, els actors van recitar una selecció de poemes, alguns amb l'acompanyament musical que hi posava Aubert, amb un contrabaix i, després, amb el violí.

El cicle Tocats de lletra inclou un ampli ventall d'activitats. Així, alguns del assistents a l'acte de la Plana van continuar la ruta fins als Barlins Teatreria, on els esperava una de les novetats d'enguany, un vermut poètic. Sota el títol de «Novíssims», es van presentar quatre propostes d'autors que en el dar-rer any han publicat un llibre de poesia. Quatre propostes ben diferents que van poder gaudir mentre se'ls convidava a un vi o una cervesa per brindar per la poesia. El públic també va poder comprar els llibres al local.

La gironina Elisabet Punset va encetar les lectures amb un recull del seu poemari La clau dicotòmica. Després, ho va fer Marta Pérez Sierra, amb un recital que va tenir un toc teatral a l'hora de presentar Gàngsters, ploma i vaudeville. També va recitar poemes d'un segon llibre que ha editat titulat Ostatge. Els manresans Montserrat García Ribas i Josep Ballesteros van completar aquest Novíssims. García Ribas hi arribava amb Les harmonies fràgils sota el braç, el seu tercer llibre de poesia, format per un sol poema en fragments. Ballesteros, que va preferir recitar sense micròfon, presentava La bellesa és el bes entre la ment i el món, que forma part d'una trilogia.