La segona edició del cicle Cosmògraf se centra e el debat "revolta i/o transformació", un espai de debat que s'inspira en els 50 anys del maig del 68 i que evoluciona fins a les situacions polítiques més recents a casa nostra amb l'1-O com a una de les mostres del canvi. El cicle, que es fa sota el paraigua de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa i amb l'impuls del grup de Professors de Filosofia, compta enguany amb setze propostes culturals que tindran lloc entre el 7 i el 30 de novembre, amb la presència d´importants noms propis en el camp del pensament filosòfic i la creació artística.

L'escriptor i politòleg Ramon Cotarelo obrirà el cicle amb una conversa amb el periodista Quico Sallés el dia 7 de novembre a les 8 del vespre a La Plana de l'Om. Però en els dies següents passaran per la capital del Bages l'escriptora i urbanista Maria Sisternes, l'activista i defensor de la sobirania alimentària, Gustavo Duch, o els músics Pablo Hasél i Natxo Tarrés. Hi haurà propostes culturals, teatre i poesia, i en els darrers del es de novembre Manresa podrà escoltar Josep Ramoneda (filòsof, escriptor i articulista), David Fernández (periodista, músic i polític), Txell Bonet (periodista, però, ara també, companya de Jordi Cuixart, el president d'Òmnium tancat a la presó de Lledoners amb la resta de líders del 1-O que no van marxar a l'exili), els filòsofs Pedro Delgado i Josep Maria Esquirol.. En conjunt,16 propostes que es presentaran a Manresa entre 7 i el 30 de novembre.

Cosmògraf és un projecte de reflexió coordinat i gestionat des de diferents entitats i té la voluntat de fer un exercici debat conjunt amb la presència de convidats experts i noms propis en diferents camps del pensament i la creació que poden aportar els seus coneixements i experiències en el debat d´idees. El cicle d´activitats es treballà també transversalment des de l´ensenyament, les xarxes de la ciutat, els mitjans de comunicació i l´administració.

Cosmògraf està organitzat per la regidoria de Cultura de l´Ajuntament de Manresa, el grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central, el Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, el Cercle Artístic de Manresa, l´Agrupació Astronòmica de Manresa i el Col·lectiu Un altra educació és possible, així com d´altres aportacions d´entitats de la ciutat que programen activitats en la mateixa línia del pensament, com el Col·legi d´Arquitectes de Catalunya - Demarcació Bages-Berguedà, Manresana d´Equipaments Escènics (MEES), PEN-Català. Espai en Blanc, Artistes de la República, Associació l´Era, Centre de Recursos Pegagògics (CRP) dels Bages, Setem, l´IES Lluís de peguera i Barlins Teatreria.

Els detalls d´aquesta nova edició, que enguany se suma a la programació de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018, han estat presentats avui per la regidora de Cultura i Joventut de l´Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el president de la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia; els representants del grup de professors de Filosofia de la Catalunya central, Xavier Valls i Mercè Garcia; la presidenta del Cercle Artístic, Alba Comas; i la representant de Setem-Catalunya, Laura Muixí.

Les veus del moment

El cicle arrenca el 7 de novembre, a l´Espai Plana de l´Om, amb una conversa entre el politòleg madrileny Ramón Cotarelo i el periodista bagenc Quico Sallés. El dia 8 de novembre hi haurà una xerrada amb Maria Sisternes , urbanista i escriptora cofundadora de Mediaurban. El dijous 8 el protagonista serà l´actor madrileny Alberto Sanjuán amb l´obra de teatre "España ingovernable". L´endemà, 9 de novembre, l´activista Gustavo Duch, reflexionarà sobre sobirania alimentària. El 10 de novembre serà el torn dels músics Pablo Hasél i Natxo Tarrés que parlaran de l´art al servei de la transformació social.

Cosmògraf continuarà el 14 de novembre amb una taula rodona amb diferents ponents i activistes d´entitats de la ciutat que debatran sobre "ciutadania organitzada". L´endemà, 15 de novembre, el professor de filosofia Nemroc Carrasco farà una xerrada titulada "No revolucions ni utopies: l´alegria del desengany". El divendres, 15 de novembre, es presentarà l´exposició-instal·lació "No em va fer Joan Brossa", a càrrec del grup de música CaboSanRoque, artistes sonors, i l´escriptor i president de la Fundació Joan Brossa, Vicenç Altaió. El 20 de novembre serà l´escriptor i filòsof Josep Ramoneda qui parlarà del "68, la revolta de totes les revoltes". L´endemà serà el torn del periodista i polític David Fern&aacut e;ndez, que serà entrevistat pel santpedorenc Marc Martínez Amat , cap de política de RAC 1.

El cicle seguirà el 22 de novembre amb la xerrada "Cops de gent, mobilitzacions, revoltes i revolucions", a càrrec del professor d´Antropologia de la Universitat de Barcelona, Manuel Delgado. El mateix dia 22, a la sala perita del Kursaal es representarà l´obra "Los bancos regalan sandwicheras y chorizos", una àcida crítica política amb humor i música a càrrec de la companyia José y sus hermanos.

Cosmògraf enfilarà la recta final del projecte el divendres 23 de novembre amb una xerrada titulada "El negoci del menjar, qui decideix allò que mengem?", amb Esther Vivas, periodista i autora del llibre "El negocio de la comida". El dimarts 27 tindrà lloc un acte de participació "Escoles en procés de transformació", a càrrec de representants de cinc escoles de la ciutat que explicaran el seu procés de transformació en els darrers 10 anys i els reptes de futur més importants que es plantegen. El dimarts, 27 de novembre, el periodista Enric Badia entrevistarà la periodista Txell Bonet, parella de l´activista empresonat Jordi Cuixart.

El cicle d´activitats de la segona edició de Cosmògraf clourà el divendres 30 de novembre amb una entrevista de la periodista Eva Piquer al filòsof Josep Maria Esquirol, qui repassarà la seva obra i pensament filosòfic reflectit especialment els seus darrers llibres "La penúltima bondat" i "La resistència íntima".

Totes les conferències seran d´accés lliure, però hi haurà taquilla inversa per a tothom qui vulgui col·laborar en els projectes de SETEM. Aquesta ONGD, independent i participativa, sensibilitza la nostra societat sobre les desigualtats, denunciant les causes i promovent transformacions personals i col·lectives per aconseguir un món més just i solidari. La promoció del consum conscient, la banca ètica i la mobilització social, són algunes de les seves principals actuacions.

"Cap on anem i com hi anem"

La regidora de Cultura i Joventut de l´Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, ha manifestat en la presentació d´aquest dijous que l´edició d´enguany del projecte Cosmògraf té l´objectiu de "reivindicar una personalitat pròpia" i que "tot el que es proposa és per preguntar-nos cap a on anem i com hi anem". També ha assenyalat que el cicle arriba tot just a la segona edició i per tant moltes persones no el coneixen i que convé fer-ne una tasca de difusió per "posar en relleu totes les línies de pensament". Per finalitzar, ha volgut agrair a tots els col·lectius i entitats que han fet possible aquesta nova edició i ha destacat que "amb els diversos actes programats volem ser solidaris, acollidors i coherents".

Al seu torn, el president de la demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia, ha posat l´accent en la necessitat d´aturar-nos a reflexionar, amb projectes com el Cosmògraf, "en un moment de transformació en tots els camps, una època en què la societat viu immersa en un procés de canvis constants, especialment en el periodisme".

Xavier Valls, representant del grup de professors de Filosofia de la Catalunya Central, ha assenyalat que, amb el Cosmògraf, "diversos col·lectius i l´Ajuntament hem estat capaços d´ajuntar esforços, treballar conjuntament i crear un cicle d´un gran nivell". Segons ell, l´ideal seria "anar més enllà del debat i la reflexió i generar acció i transformació real" i considera que "ens hem d´obrir més a la ciutat, als espais públics", en la línia "que fa temps que fem una part del professorat de Filosofia, que volem treure aquesta disciplina al carrer, treure-la de les aules. A moltes ciutats no es creuen que ja portem 15 cicles del cicle Pessics de Saviesa, amb una mitjana d´assistència de 80-90 persones" . Valls ha aprofitat per denunciar que la filosofia i les humanitats en general "han estat band ejats del sistema educatiu, i algun dia ens ho haurem de plantejar". Segons ell, "tots vivim en un moment de canvi, sovint estem en la perplexitat i la desorientació: no sabem on som, i per tant obrir un cicle com aquest, per intentar orientar-nos i generar preguntes, és del tot positiu".

Mercè Garcia, representant també del grup de professors de Filosofia, ha remarcat que dels convidats vinculats a la filosofia, "hi haurà persones com el Josep Ramoneda, parlant de maig del 68, potser la darrera revolta de pes a Europa, al costat d´altres filòsofs que creuen que la revolta avui ja no té sentit, i d´altres que defensen que es poden fer petites revoltes, que poden conduir a una revolució".

Alba Comas, presidenta del Cercle Artístic, ha considerat positiu per a la seva entitat col·laborar també amb el Cosmògraf, obert també al món de l´art. Al seu torn, la representant de Setem-Catalunya, Laura Muixí, ha agraït el fet de ser l´entitat receptora de la taquilla inversa. Muixí ha explicat que l´entitat fa 50 anys (és nascuda coincidint amb el maig del 68) i que el seu objectiu és denunciar les injustícies i promoure els models econòmics alternatius que posen al centre els drets i necessitats de les persones. Els diners que es recullin en el Cosmògraf es destinaran a la campanya Banca Armada, a través de la qual es denuncia la vinculació d´entitats financeres amb empreses que produeixen armament; i a la campanya Roba Neta, que denuncia les vulneracions dels drets laborals en la indústria del tèxtil, bàsicament per part d´empreses que han deslocalitzat la seva producció al sud-est asiàtic, i treballen amb ma d´obra, majoritàriament dones, explotades laboralment.