L'Associació Memòria i Història de Manresa acaba de publicar una nova web en el portal memoria.cat amb un centenar d'àudios de l'erudit manresà Àngel Servet i Martí sobre els noms dels carrers de Manresa, àudios enregistrats el 1978, quan es treballava per normalitzar el nomenclàtor manresà després de la dictadura.

Escolta els àudios fent clic en aquest enllaç

Començant pel carrer d'Alfons XII i acabant amb el de Vallfonollosa i altres, el prestigiós lingüista Àngel Servet i Martí (1920-1989) expressa la seva opinió sobre quins noms de carrers cal conservar i quins restituir. I sovint no es limita a explicar què sap de cada nom, també recomana, per exemple, que tots els carrers portin la preposició, critica que es posi el nom de l'ofici davant del nom i també l'abús de noms i sants del nomenclàtor manresà. Alhora demana un carrer per a Lluís Companys i un carrer per a Joan Selves i Carner.

En aquestes converses Servet també rememora les classes en català que s'havien organitzat a Manresa durant els anys més durs del franquisme i les conferències prohibides per la policia. Apassionat de la llengua i la cultura, també explica els avatars de la producció del diccionari Alcover-Moll, la reconciliació entre Mossèn Alcover i Pompeu Fabra i la no reconciliació entre Alcover i Francesc Cambó. Es mostra dolgut i crític contra la forma d'actuar de l'Institut d'Estudis Catalans, amb referències explícites a Joan Coromines i Ramon Aramon i comenta l'atemptat al domicili de Joan Fuster que havia tingut lloc un dels dies de les entrevistes.

L'adreça del web és http://www.memoria.cat/AngelServet-carrers i l'autor de les entrevistes és Joaquim Aloy, que les va fer el 4, 11 i 18 de novembre del 1978.