El teatre Kursaal rep avui amb el cartell d'entrades exhaurides els tres integrants del grup Menaix a Truà, una formació que es manté intacta des que va irrompre en el panorama musical del país en el tombant de segle. Toni Xuclà, Cris Juanico i el manresà Juanjo Muñoz, membre de Gossos, tocaran aquesta nit (20 h) un repertori de temes propis i versions a la sala petita recuperant el format de trio: «Potser feia dos anys que no ens reuníem només nosaltres tres perquè en els darrers temps hem fet molts concerts amb banda de vent», va explicar Xuclà a Regió7.

Menaix a Truà va néixer el 1999 i, des d'aleshores, ha publicat cinc discos, el primer dels quals va sortir l'any 2000. El tercet ha actuat a Manresa en diferents ocasions, en dues de les quals, el 2002 i el 2009, dins del cicle El Club de la Cançó, com també serà el cas de l'actuació d'avui al Kursaal.

«Aquest concert ens ve molt de gust, tenim ganes de passar-ho bé i que la gent s'ho passi bé», va indicar Xuclà: «En els darrers tres anys hem estat fent una gira amb banda de vent, i per això fa temps que no actuem en el nostre format original». El guitarrista i compositor, que va viure durant molts anys a la capital bagenca i va ser el director artístic de la Fira Mediter-rània, va afegir que «els concerts amb la banda ens encanten, hi participa molta gent i toquem en grans auditoris, però també ens agrada el format petit, nosaltres tres sols. Són concerts més distesos, que donen més marge a la improvisació».

Sobre aquest darrer fet, Xuclà va comentar que «ens ha marcat des de sempre, perquè Menaix a Truà va néixer de l'espontaneïtat de tres persones que van decidir tocar juntes al marge de les seves carreres». Refermant l'afinitat que regna entre ells, Xuclà va afirmar que «som molt amics, de fet ens veiem més que no pas fem concerts junts».

Cançons per gaudir

El gruix del programa d'aquesta nit estarà format per temes dels cinc discos que fins ara ha publicat Menaix a Truà, el darrer dels quals va ser Guia de petits senyals, ja fa sis anys. «Quan tens una certa trajectòria al darrere», va apuntar Xuclà, «hi ha temes que ja no toques en els concerts i que queden enrere. Per al concert de Manresa, segur que en recuperarem algun».

Els prop de dos centenars d'espectadors que ompliran la Sala Petita del Kursaal també podran escoltar algunes de les versions que han caracteritzat la carrera de Menaix a Truà, com No em deixis mai -«el títol que vam acabar decidint per traduir l'intraduïble Sweet Child of Mine de Gun's and Roses»-, Som com som, d'Edie Brickell, i Flors de baladre, una cançó popular eivissenca.

Amb totes les entrades exhaurides, el concert d'avui es presenta amb els millors pronòstics. Tot i que provenen de bandes i projectes diferents, els Menaix sempre han estat al peu del canó.