La segona edició del cicle Cosmògraf se centra en el debat «Revolta i/o transformació», un espai de debat que s'inspira en els 50 anys del maig del 68 i que evoluciona fins a les situacions polítiques més recents a casa nostra amb l'1-O com una de les mostres del canvi. El cicle, que es fa sota el paraigua de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa i amb l'impuls del grup de Professors de Filosofia, inclou enguany setze propostes culturals que tindran lloc entre el 7 i el 30 de novembre, amb la presència d'importants noms propis en el camp del pensament filosòfic i la creació artística.

L'escriptor i politòleg Ramon Cotarelo obrirà el cicle amb una conversa amb el periodista Quico Sallés el 7 de novembre a les 8 del vespre a La Plana de l'Om. En els dies següents passaran per la capital del Bages l'escriptora i urbanista Maria Sisternes, l'activista i defensor de la sobirania alimentària, Gustavo Duch, i els músics Pablo Hasél i Natxo Tarrés. Hi haurà propostes culturals, teatre i poesia, i en els darrers dies del mes de novembre Manresa podrà escoltar Josep Ramoneda (filòsof, escriptor i articulista), David Fernàndez (periodista, músic i polític), Txell Bonet (periodista, però, ara també, companya de Jordi Cuixart, el president d'Òmnium tancat a la presó de Lledoners amb la resta de líders de l'1-O que no van marxar a l'exili), els filòsofs Pedro Delgado i Josep Maria Esquirol... Tota la programació es pot consultar a la pàgina web de l'Ajuntament ( manresa.cat).

Cosmògraf és un projecte de reflexió coordinat i gestionat des de diferents entitats i té la voluntat de fer un exercici de debat conjunt amb la presència de convidats experts i noms propis en diferents camps del pensament i la creació. El cicle es treballa també transversalment des de l'ensenyament, les xarxes de la ciutat, els mitjans de comunicació i l'administració.

Totes les conferències seran d'accés lliure, però hi haurà taquilla inversa per a tothom qui vulgui col·laborar en els projectes de l'ONG SETEM.