La pluja va fer canviar d'emplaçament la jornada participativa Unity. 400 veus per la pau, però no va aconseguir deslluir-la. Les condicions meteorològiques adverses van fer que tots els actes programats ahir, que s'havien de celebrar al voltant de la basílica de la Seu de Manresa, es traslladessin al pavelló de l'escola Joviat. Prop de quatre-cents cantaires de dinou cors d'arreu de Catalunya i, també, dues participants vingudes de Bilbao van ser els protagonistes d'una jornada que tothom va coincidir a qualificar d'especial. Els Esclat Gospel Singers, amb el manresà Ramon Escalé al capdavant, i el suport de l'Ajuntament de Manresa, van ser els artífexs d'una jornada que «no ha estat un projecte gens fàcil. Hi ha gent molt diversa, de llocs i creences diferents, però tots units per la música», apuntava Escalé. «És d'alguna manera la nostra manera de fer un món millor».

La jornada, inclosa en la programació de la capitalitat de la cultura catalana, va començar al matí amb diferents activitats. Cal destacar el taller impartit per la cantant i compositora anglesa Lurine Cato. Era l'artista convidada al certamen, vinguda directament de Londres. L'artista va fer escala a la capital del Bages enmig dels seus compromisos professionals, que, després de Manresa, la portaran a Sud-àfrica. Al mateix pavelló s'hi va fer el dinar de germanor, que va culminar a la tarda amb un concert. Només la improvisació col·lectiva va saltar del programa per manca de temps.

Mitja hora abans del concert els cantaires ja començaven a fer silenci i exercicis de relaxació per, tot seguit, fer proves abans de l'actuació. Vestits de negre i amb un mocador de color, hi havia participants de totes les edats. Tal com va explicar el director dels Esclat Gospel Singers «hem triat un repertori senzill, perquè avui no es tracta d'anar a buscar l'excel·lència sinó d'emocionar». I ho van aconseguir i amb escreix. Hi va haver cançons de ritmes africans, amb coreografia inclosa. El públic es va mostrar comunicatiu i es va aixecar dels seients en diverses ocasions per cantar i ballar. L'energia i el positivisme de la música gospel va ressonar a l'interior del pavelló en la gairebé hora i mitja de concert. Lurine Cato també hi va participar, i va deixar bocabadat el públic amb la seva potent veu. Alguns dels cantaires van tenir ocasió de compartir amb ella algun tema com a solistes. Complicitat i connexió. «Avui tenim una església negra aquí», apuntava un Ramon Escalé visiblement emocionat, «soc un privilegiat. És fantàstic veure que hi ha gent que fa les coses per il·lusió», i va agrair l'esforç dels Esclat Gospel Singers i també la generositat de la família Vilaseca per cedir desinteressadament el pavelló de l'escola Joviat just poques hores abans de començar la jornada. El d'ahir va esdevenir un dia per compartir i va acabar amb tot un himne de la música gospel, Oh happy day, moment d'explosió màxima i de comunió entre el públic i els cantaires. Un cant que era tota una declaració d'intencions perquè, com deia Escalé al final del concert, «ha estat un autèntic happy day».