Els darrers dies s'han dut a terme els treballs de trasllat de les esteles-menhirs de la Costa dels Garrics del Caballol (Pinell), de la necròpolis del Solà (Riner), la Pedrafita de Su (Riner), de Través o Font de Plata (Solsona), de Gangolells (Riner) i el Roc de la Mare de Déu (Riner). Tots ells han estat dipositats en un espai al Santuari del Miracle on properament seran restaurats i estudiats. El trasllat ha estat efectuat per una empresa especialitzada que ha ideat un suport per tots i cadascun dels elements totalment adaptat i pensat per a la seva màxima protecció.

Ara fa uns 5.000 anys, en l'època en què s'erigiren els grans monuments megalítics, moltes comunitats d'arreu d'Europa adoptaren el gran format per representar en pedra els éssers humans. Catalunya es troba plenament integrada dins el fenomen de l'estatuària antropomorfa europea del neolític final-calcolític i no es tracta d'una simple extensió d'un fenomen escultòric veí sinó d'expressions pròpies arrelades en tradicions autòctones. Les esteles-menhirs que formen part del projecte, batejat com a Gegants Immortals, pertanyen a aquest grup d'estatuària autòctona i de fet constitueixen una de les majors concentracions d'aquest tipus d'art a Catalunya. Un dels reptes és aprofundir en la caracterització d'aquests elements de pedra com a manifestació de les comunitats humanes existents a casa nostra a la prehistòria.

Les sis esteles-menhirs es trobaven situades a la intempèrie amb la qual cosa s'han anat deteriorant al llarg del temps perdent, així, la valuosa informació que tenien impresa en forma de gravats i decoracions a les seves superfícies. Aquest fet és el què ha portat a determinar el seu trasllat: per a la seva salvaguarda i protecció.

El trasllat ha estat només la primera fase del projecte que continuarà amb la restauració dels elements (neteja de les seves superfícies, consolidació de parts trencades o esquerdades, reconstitució de parts desaparegudes, ...) i el seu estudi (fotografia dibuix, reconstrucció virtual de gravats, ...). Una vegada acabat el procés pròpiament de protecció caldrà valorar quin és el seu retorn al lloc d'origen. Ja sigui en forma d'original, còpia o altre mètode, totes elles retornaran al lloc d'on han estat extretes per tal de continuar acomplint la seva funció territorial.

El projecte Gegants Immortals està coordinat pel Museu de Solsona, patrocinat pel Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida i gestionat pel Consell Comarcal del Solsonès. Compta també amb la col·laboració dels ajuntaments de Riner, Pinell i Solsona i els propietaris dels terrenys on es troben ubicades les esteles-menhirs. És un projecte pioner a Catalunya que permet visualitzar el museu al territori amb la col·laboració de diverses institucions i privats.