John Lanchester (Hamburg, 1962) és un reconegut escriptor d'assaig i obres de ficció que ha publicat obres tan importants com 'Capital' (Anagrama). En una entrevista a l'ACN, reconeix que no escriu per motivacions polítiques, però sí que una persona que "viu coses en el món que l'envolta que cal parlar-ne i cal intervenir". Com es veu a 'Capital', molt crítica amb el sistema capitalista, Lanchester està molt preocupat per la situació política i econòmica actual i també pel fet que "els grans mentiders tenen avui eines molt més potents de les que han tingut mai a la història". Lanchester va participar aquest dilluns en una conversa a La Pedrera de Barcelona amb l'escriptora Llucia Ramis.

A més de les seves obres, Lanchester ha realitzat ressenyes de llibres, és periodista futbolístic, crític de restaurants i també ha escrit necrològiques. "Escric sobre coses que em semblen interessants avui i ara". Va recordar com la seva parella, quan va publicar un dels seus llibres sobre economia, li va dir que hauria estat impensable pensar que hauria publicat una obra així quan va sortir el seu primer llibre que tracta sobre un assassí múltiple. "La vida seria molt avorrida si fos fàcil de predir", va afegir.

Sobre si se sent més còmode escrivint assaig que ficció, l'escriptor va apuntar que en general sempre escriu novel·les, però que es triga uns anys a fer-ne una, ja que porten temps i troba a faltar la sensació d'acabar un projecte. Segons va dir, "la raó d'escriure assaig i periodisme és aquesta manera de recordar-te que encara ets viu perquè has acabat un projecte".Pel que fa la seva relació amb els personatges de les seves obres, va explicar que té la sensació que viu amb ells i, de fet, així és com els coneix prou com per saber com reaccionaran. Es tracta de "passar prou temps amb ells per poder-los conèixer". "A la vida real, quan més coneixes les persones, més et sorprenen les coses que fan i escriure una novel·la s'assembla una mica a això", va afegir.

A 'Capital', apareixen sobretot persones desmesuradament riques i les relacions humanes que tenen entre ells. "El que és interessant és que no en tenen mai prou, no hi ha aquell punt en el qual un diu que arriba fins aquí i ja para, no; segueixen avançant i avançant perquè és un sistema competitiu perquè tothom mira a un costat per veure què fa l'altra". Lanchester publicarà el 2019 un nou llibre que portarà per títol 'The wall'. L'autor va desgranar que és una versió diferent del món i parla sobre com serà si segueix en la trajectòria actual; un món en el qual aquestes tendències de la política i del canvi climàtic van avançant i com es projecten en el futur. "Segurament et pots imaginar com serà d'optimista i alegre", va dir fent broma.

Sobre la situació política actual amb l'augment de l'extrema dreta a Europa, Lanchester creu que aquestes són "èpoques perilloses" i és difícil "no veure semblances als anys 30. Només estem començant a entendre com Internet i les xarxes socials afecten la política i comencem a entendre en particular la idea de la destrucció d'una realitat en comú de la qual ens havíem posat tots d'acord". Lanchester espera que l'augment de l'extrema dreta a Europa no formi part d'un cicle.Va recalcar que la metàfora que fa servir és que es viu en "una bombolla filtrada" que és la realitat de cadascú construïda i que fa que les persones "siguin molt fàcils de manipular; com va dir Hitler, és el poder de la gran mentida i els grans mentiders tenen eines molt més potents de les que han tingut mai a la història".

En aquest sentit, va dir que ara es viu en una època en què "la democràcia ha d'entendre com assumir aquesta situació i com combatre-la". L'escriptor també va mostrar la seva preocupació per la victòria de Jair Bolsonaro a Brasil en les eleccions d'aquest diumenge. "És molt difícil d'entendre des de la distància què ha passat sobre tot quan llegeixes que moltes dones, gais i negres el voten".

Lanchester és col·laborador habitual a The Observer com a crític literari i és autor de les novel·les 'El refinament del gust' (1996), 'El senyor Philips' (2000), 'El port de les aromes' (2002), amb la qual va guanyar el Premi Llibreter, i 'Capital' (2012). 'Novel·la familiar' (2007) va ser el seu primer llibre de no ficció, al qual van seguir '¡Huy! Por qué todo el mundo debe a todo el mundo y nadie puede pagar' (2010) i 'Cómo hablar de dinero' (2013). La seva propera novel·la, 'The wall', es publicarà el 2019.