El cicle Quinze Vint-i-dos va néixer per oferir una lectura renovada dels conceptes Acollida i Transformació, estretament lligats a l'experiència d'Ignasi de Loiola a Manresa, a través de la música i les arts escèniques a l'Espai 1522 (teatre Conservatori). Si la primera part del cicle, el mes de març passat, es titulava Acollida i consistia a donar veu a joves formacions musicals vinculades a la ciutat i amb projecció de futur, la segona part, anomenada Transformació, vol incidir en diàlegs creatius entre artistes de diferents disciplines com la música, la dansa o el circ. La particularitat és que els nous espectacles del cicle es posaran en escena sense assaig previ. La intenció? Establir una interacció directa amb el públic.

Transformació proposa dos espectacles aquest mes de novembre: música i dansa amb Cap a la llum, que portaran a escena Dan Arisa, Ariadna Guitart i Nàdia Pesarrodona (dissabte, 10 de novembre); i una proposta de música i circ titulada Trànsit, que reunirà a l'escenari Carmen Paula Romero, Viviana Salisi, Mar Carrasco i Marc Ene (dissabte 24 de novembre). El cicle Quinze Vint-i-dos és una iniciativa impulsada per la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Manresa 2022 i l'Ajuntament i ahir presentava aquesta segona part, la Transformació, amb el regidor de Turisme, Joan Calmet; i el coordinador de serveis turístics de Manresa i responsable del cicle, l'actor i director Ivan Padilla.

Calmet va mostrar la satisfacció de tirar endavant la segona part d'aquesta iniciativa «emmarcada en un projecte de ciutat, com és el de Manresa 2022, que té la voluntat de ser ampli, variat i que pugui arribar a totes les persones». Calmet va subratllar el «retorn del públic» en la primera part del cicle i el coordinador, Ivan Padilla, va recordar, precisament, l'esperit de la primera part, on van actuar grups nous -el Quartet Matisse, una formació de música clàssica, i Il·lúria, un grup de pop rock actual amb repertori propi - que busquen el seu camí. Pel que fa a Transformació, el concepte de l'actual cicle, Padilla va subratllar «el risc que assumeixen els artistes» d'aquesta segona part -tots, també, amb algun tipus de vincle amb Manresa- «a l'hora de construir aquests espectacles», però també el «guany com a espectador» a través d'uns muntatges pensats per «fer interactuar llenguatges musicals i artístics diferents».

El preu de cada concert, d'una hora aproximada, és de 8 euros i inclou un tast de productes del Pelegrí (caldo, el dolç, els vins històrics o el mossec). Les entrades es poden comprar de manera anticipada a www.manresaturisme.cat i a l'Oficina de Turisme (plaça Major, 10), o bé al mateix Espai Manresa 1522 el dia del concert (de 10 a 14 i de 17 a 20 h).