La basílica gòtica de Santa Maria, la popular Seu, de Manresa acollirà demà a la tarda un multitudinari concert que reunirà a l'escenari l'Orquestra Simfònica del Vallès i onze grups corals catalans. L'actuació, que porta per títol Oratori musical Episcopus. Diàleg Patriarcal, té lloc en el marc del projecte Episcopus, i és un homenatge als bisbes Oliba i Torras i Bages, a més de ser l'acte central de l'Any Oliba.

L'oratori que es podrà escoltar al temple alçat al Puigcardener és una peça musical religiosa composta pel compositor anoienc monsenyor Valentí Miserachs, amb textos de l'escriptor i gramàtic moianès, mossèn Josep Ruaix (llibretista), ambdós del bisbat de Vic. En aquesta obra s'imagina un diàleg entre els dos bisbes, Oliba, que va viure entre els segles X i XI, i Torras i Bages, que ho va fer entre els segles XIX i XX. Aquesta conversa a través del temps els representa l'un des del cim del Montseny i l'altre des de Montserrat, i recull textos de la Bíblia, de la litúrgia, de Verdaguer i de Josep Carner. Miserachs aconsegueix crear el diàleg entre els dos bisbes amb temes i melodies inspirades en la tradició musical catalana.

El concert es va estrenar el dia 12 d'octubre a la catedral de Vic, l'endemà es va representar al monestir de Ripoll i el dia següent a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. La cinquena i dar-rera escala del projecte tindrà lloc dissabte de la setmana vinent en una altra basílica de la Catalunya Central, Santa Maria d'Igualada.

Segons els organitzadors, «el principal objectiu del concert Oratori musical Episcopus és donar a conèixer la figura dels bisbes Oliba, en commemoració de l'inici del seu episcopat com a bisbe de Vic (1018-1046) i personatge reconegut d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i Josep Torras i Bages, en complir-se 100 anys de la seva mort, el 2016, per tal de reviure avui la seva petjada en el nostre país, des d'una experiència estètica i musical a l'abast del gran públic». En paraules del delegat episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, mossèn Josep M. Riba, «la música toca el cor i els ressons corals fan entrar la història de la vida amb naturalitat a qui l'escolta».

En el rol de solistes trobem el baix Josep Pieres, com a bisbe Oliba, i el baríton David Maria Gentile fent de Torras i Bages. També hi actuen el tenor Albert Deprius, com a Àngel I, i la mezzosoprano Marta Valero com a Àngel II.

Les onze corals participants són: Orfeó Vigatà de Vic, Coral Canigó de Vic, Cor de Noies Exaudio d'Igualada, Coral Capella de Santa Maria de Ripoll, Coral Ressons de Calaf, Coral Collserola Vallvidrera, Coral Regina de Manlleu, Cor Prats de Rei, Cor homes Igualada, Cor homes Osona i el Cor Infantil Emmi (Escola Musical Igualada). El concert té el suport del Pontifici Consell per a la Cultura del Vaticà, la Fundació del Banc Sabadell i la Diputació.

En el marc del projecte Episcopus, el Museu Episcopal de Vic també acull l'exposició Oliba Episcopus, fins al10 de febrer. La mostra vol donar a conèixer la veritable importància d'Oliba i del seu llegat per a Catalunya i l'Església, en el context dels grans eclesiàstics del seu temps d'arreu d'Europa, tenint en compte diversos aspectes de la seva trajectòria.

El projecte Episcopus, liderat pel bisbat de Vic, commemora quatre dates importants per a la diòcesi: 200 anys de la mort del bisbe Veyán Mola (2015); 100 anys de la mort del bisbe Torras i Bages (2016); 1.500 anys de la notícia del bisbe Cinidi, primer bisbe conegut de la diòcesi (2017) i 1.000 anys de l'inici de l'episcopat del bisbe Oliba, que va ser el 1018.