L'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria ha impulsat una exposició per donar a conèixer i revalorar les construccions de pedra seca, una mostra d'arquitectura popular i tradicional molt present al Bages. La mostra, titulada Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca, s'inaugurarà avui (19 h) a Cal Balaguer del Porxo i s'emmarca en la 17a Fira Medieval d'Oficis, que, precisament, serà protagonitzada per les construccions de pedra seca. Es podrà visitar fins al 13 de gener.

L'exposició ha estat produïda per l'empresa especialitzada Molècula, amb la participació de l'estudiós surienc Albert Fàbrega com a comissari i del fotògraf Pascual Robles com a autor de la majoria d'imatges.

La mostra s'adreça a un públic ampli i té un plantejament didàctic, però també aspira a interessar els especialistes en aquest tipus de construcció. El disseny de l'exposició s'ha fet pensant que pugui ser itinerant, i adaptar alguns dels seus continguts a la tipologia de cada territori.

El nucli central de la mostra és format per més d'una vintena de plafons, que descriuen la tècnica, la història i el context de les construccions de pedra seca, sobretot en la seva relació amb la vinya. També es fa un cop d'ull a les tècniques de construcció, als tipus de material, als sistemes de conservació, a la seva implantació a nombroses cultures d'arreu del món i a la presència del món de la pedra seca en l'art i la literatura, entre altres aspectes. A més, inclou una mostra d'utensilis i documents originals sobre la relació entre les construccions i la vinya, un vídeo d'entrevistes amb persones relacionades amb la pedra seca i un carrusel de fotos de més d'un centenar de construccions.

Un dels treballs preparatoris de l'exposició va consistir en el llibre Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca, d'Albert Fàbrega i Pascual Robles, que va ser publicat el desembre passat dins la col·lecció Temes de Súria, editada per l'Ajuntament.