El teatre Conservatori de Manresa clou aquest divendres, 9 de novembre, just el dia que compleix 140 anys, els actes d'aniversari amb una visita oberta al públic (de 7 a 8 de la tarda) i una gala (a les 9 del vespre, amb entrades exhaurides), que servirà per explicar l'estudi que vol convertir l'edifici en un Centre de les Arts Escèniques de Manresa.

Promogut pels Amics del Teatre Conservatori, l'estudi, fet per l'arquitecte Pere Santamaria, vol deixar al descobert les arcades de l'antic claustre que envolta el teatre (i que ara només són visibles a l'Espai 1522) i reformar un interior per acollir aules de formació, hotel d'entitats de cultura -amb les 6 entitats que ja hi tenen la seva seu i sumant-hi Batecs i Màgia Central, inicialment-, espais per a la producció i un bar-restaurant que mirés a la plaça Sant Domènec. Una declaració d'intencions que vol ser el primer pas per obrir un debat amb tots els agents implicats. L'objectiu? Poder avançar en el projecte, aconseguir implicació del tots els partits polítics i poder-lo inaugurar quan el Teatre Conservatori compleixi 150 anys, d'aquí a una dècada.

El 9 de novembre del 1878 s'inaugurava el teatre Conservatori de Manresa. A l'Espai Plana de l´Om, des de dimarts passat i fins el divendres 30 de novembre s'hi podrà veure una exposició de cartells, programes, fotografies i de records en general de la primera època del teatre Conservatori.

Pel que fa als actes d'aquest divendres dia 9 de novembre, per una banda, de les 19 h a les 20 h es podrà fer una visita per algunes dependències de l'edifici. Accedint pel número 1 de la Muralla Sant Domènec, es farà el recorregut següent: local Orfeó Manresà, l'antiga seu del Consorci de Normalització Lingüística Montserrat, l'antic Conservatori de Música, el local dels vestits, el local dels Armats, l'espai de l'Associació de circ La Crica i les dependències de l'Associació El Galliner, Imagina't i Cine club. La visita tindrà una durada d'uns 20 minuts i no es necessitarà entrada.

Proposta de futur per al Conservatori: Centre de les Arts Escèniques a Manresa

I per altra banda, divendres a les 21h hi haurà la celebració oficial dels 140 anys a la Platea del teatre Conservatori. Sota el títol ´Passat, present i futur de l'Edifici del Conservatori´, l´acte comptarà amb pinzellades de música, teatre i dansa, acompanyades de projeccions comentades de diferents moments històrics de l'edifici al llarg de 140 anys. Tot seguit, l'arquitecte Pere Santamaria exposarà, mitjançant projeccions, l'Estudi Previ que s'ha estat elaborant conjuntament amb una comissió dels Amics del Conservatori per poder convertir l'edifici del Conservatori en un Centre de les Arts Escèniques de Manresa on tindrien cabuda el teatre, la música, la dansa, el circ, la màgia... i tant en temes de formació, com de producció escènica.

Cal recordar que el futur del Teatre Conservatori va ser sotmès a una consulta ciutadana el maig del 2014, en la qual es va imposar amb un 86,31% dels 5.790 vots, que l´equipament es mantingués com a espai de cultura i que no s'enderroqués. Aquesta va ser la primera consulta ciutadana que es va fer a Manresa en 35 anys de democràcia.

La celebració dels 140 anys del teatre Conservatori compta amb el suport de Manresana d'Equipaments Escènics i de l'Ajuntament de Manresa i s'acabarà amb una copa de cava amb tots els assistents a l'acte.