L'exili, les foses comunes i el passat neolític del poble centraran enguany les III Jornades de Memòria Històrica de Navàs, que organitza la regidoria de Cultura, i que se celebraran del 9 al 24 de novembre. Tots els actes seran gratuïts.

Les jornades començaran divendres dia 9 amb el concert «Música en temps de guerra» a càrrec del clarinetista Oriol Romaní i el pianista Federico Mazzanti, amb un repertori format per cançons populars republicanes cantades durant la Guerra Civil que es podrà escoltar a la Sala d'Actes de l'Escola de Música (20.30 h). El dissabte 10 serà el torn per als més menuts, que podran gaudir de l'espectacle infantil en titelles «La maleta de l´Agustí», de la comapnyia igualadina Farrés Brothers en referència al reconegut fotoperiodista Agustí Centelles. L'espectacle començarà a les 18 h al Casal Sant Genís.

Les jornades continuaran el divendres 16 de novembre, a les 19 h a la sala d'actes de la Biblioteca, amb la presentació del llibre «Demà tindrem sort. La història de Joan Pacheco, un nen a l'exili», amb la presència de la seva autora, Núria Martí Constans, i el propi Joan Pacheco. Martí i Pacheco parlaran d'aquells nens que van haver de deixar-ho tot per trobar una vida millor lluny de la seva llar i en la cruesa de l'exili. La mateixa autora, al matí, farà una xerrada per als alumnes de primer de batxillerat de l´EDN.

L'endemà dissabte, a les 12 del migdia, al Passeig Ramon Vall (encreuament amb el C/ Tarragona) es visitaran la museïtzació de les tombes neolítiques, descobertes entre el 1917 i el 1987, una necròpolis on donarà a conèixer la forma de les tombes i s´inaugurarà una placa explicativa. Diumenge, dia 18, a les 18 h, el Casal Sant Genís serà l'escenari de «Mort a les cunetes». Sota la direcció del manresà David Pintó i protagonitzada per l'igualadí Joan Valentí (actor amb una àmplia experiència en el teatre i reconegut per ser en Pau del Club Super 3), el públic coneixerà la història dels vuit republicans de Súria i Valls de Torroella que van ser assassinats a Can Maçana (El Bruc) al final de la guerra civil, i la fuga d´un novè, Josep Nin, que ho va poder explicar.

Les jornades es clouran el dissabte 24, a les 18:30h, a la sala d´actes de l´EDN, amb la projecció del documental «La Guerra Inacabada», que relata la història d´aquells familiars que busquen els seus avantpassats en les fosses comunes. Navàs va ser el primer ajuntament que es va sumar al Banc d´ADN i va aconseguir que la família Santmiquel pogués localitzar el seu familiar en una fossa comuna de Prats de Lluçanès; aquest exemple, i d´altres, es poden veure al documental. En acabar la projecció hi haurà un col·loqui amb el periodista de TV3 Antoni Tortajada, director i presentador del documental, i en Joan Gallifa, director i realitzador.

Amb aquestes III Jornades de Memòria Històrica, l´Ajuntament de Navàs vol retre un reconeixement a totes aquelles persones que van haver de patir la cruesa de la Guerra Civil, l´Exili i la Repressió.