El Fixa't celebra enguany deu anys, i ho fa consolidant la seva aposta per la projecció de pel·lícules de ficció que provoquin la reflexió i el debat al voltant de temes d'actualitat. Les sessions, que apleguen una mitjana de més d'un centenar d'espectadors, es fan els dijous de novembre al renovat Teatre Patronat i acaben amb un tast gastronòmic, relacionat amb el film, que ajuda a intercanviar impressions.

En aquesta edició, el cicle de cinema social, organitzat pel Consell Comarcal del Berguedà, arrencarà ja avui amb el documental Vides, dirigit per la berguedana Janina Vilana, de Pi3b produccions, i impulsat per la residència Sant Bernabé de Berga. S'inclou en la col·laboració del Fixa't amb les entitats del territori i tracta la temàtica de la gent gran i la memòria històrica.

En l'acte inaugural del Fixa't, es farà una petita presentació dels 10 anys del cicle, amb l'assistència de polítics i col·laboradors. Seguidament es projectarà Vides, que ja s'ha presentat públicament. La residència Sant Bernabé té interès que arribi a més públic, ja que a través d'experiències individuals preserva records, de l'escola o la guerra, entre d'altres, que són història col·lectiva.

Les altres pel·lícules del cicle són ficcions, algunes de tan actuals com Campeones. La pel·lícula que representarà Espanya als Oscar té la particularitat que «fa arribar el missatge de la diversitat funcional i amb un to d'humor, que sempre va bé. Si no, les pel·lícules que projectem són totes dures», destaca Rosa Genovés, tècnica de l'oficina d'inclusió social, que admet que la programació d'aquest film «mediàtic» va generar debat. La presentació d'aquest film anirà a càrrec d'un representat de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Entre les diverses temàtiques que es toquen, sempre hi ha una sessió, al voltant del 25 de novembre (Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones), sobre la desigualtat femenina. Enguany es projectarà La estación de las mujeres.

Les entrades costen 5 euros (amb el tast) i les gestiona l'associació cinematogràfica 9,5 mm. No hi haurà abonament.