Després del no rotund en una consulta ciutadana al projecte d'enderrocar el teatre Conservatori de Manresa, el maig del 2014, l'abril del 2015, la plataforma Amics del Conservatori, constituïda per vetllar pel seu manteniment i fer propostes de millora a l'edifici, va presentar la proposta per convertir-lo en un equipament especialitzat en la formació i producció de les arts escèniques. Ara, coincidint amb el 140è aniversari del teatre, la idea ja té al darrere un estudi previ, elaborat per l'arquitecte Pere Santamaria i una comissió dels Amics del Conservatori, on es concreta com podria ser aquest possible futur Centre de les Arts Escèniques a Manresa.

L'estudi aposta per deixar al descobert les arcades de l'antic claustre que envolta el teatre (i que ara només són visibles a l'Espai 1522) i reformar un interior per acollir aules de formació, hotel d'entitats de cultura -amb les 6 que ja hi tenen la seva seu i sumant-hi Batecs i Màgia Central, inicialment-, espais per a la producció i un bar-restaurant que miraria a la plaça Sant Domènec. Una declaració d'intencions que vol ser el primer pas per obrir un debat amb tots els agents implicats. L'objectiu? Poder avançar en el projecte, aconseguir implicació dels partits polítics de cara a les eleccions del maig i posar la data d'inauguració d'aquí a deu anys, quan el teatre Conservatori compleixi un segle i mig de vida.

L'exposició de l'estudi serà el punt final d'una setmana d'aniversari que han confegit les persones i entitats que formen part d'Amics del Conservatori i que començarà avui amb la col·locació d'un rètol de 140 anys a les finestres que donen a la façana de la Muralla Sant Domènec, que s'il·luminaran des de dins. Quan es faci fosc també es farà una projecció d'imatges antigues de l'edifici del Conservatori des de l'interior de l'antic Quiosc de Cal Cirera. S'hi podran veure imatges del teatre i dels diferents locals de les associacions que ha acollit l'emblemàtic edifici al llarg de 140 anys.

A l'Espai Plana de l'Om s'inaugurarà avui (19 h) una exposició de cartells (del 1920 al 1940), programes de mà (dels 60 als 80), fotografies i records en general de la primera època del teatre. Records del Conservatori es podrà visitar fins al 30 de novembre.

Visites i celebració, divendres

El teatre Conservatori es va inaugurar el 9 de novembre del 1878. El mateix dia 9, divendres que ve, de 7 a 8 de la tarda es podrà fer una visita per algunes dependències de l'edifici. Accedint pel número 1 de la Muralla Sant Domènec, es farà el recorregut següent: local de l'Orfeó Manresà, l'antiga seu del Consorci de Normalització Lingüística Montserrat, l'antic Conservatori de Música, l'espai de l'Associació de Circ La Crica i les dependències d'El Galliner, Imagina't i Cineclub. La visita tindrà una durada d'uns 20 minuts i no es necessitarà entrada.

I a les 9 del vespre hi haurà la celebració oficial dels 140 anys a la platea del teatre. Amb el títol «Passat, present i futur de l'edifici del Conservatori», l'acte tindrà píndoles de música, teatre i dansa, amb el pianista Celestí Vall, el tenor Adrià Mas, el pianista Joel Díaz i la soprano Bea López, la ballarina Nàdia Pesarrodona i el violinista Arnau Barrios. Després, l'arquitecte Pere Santamaria exposarà, amb projeccions, l'estudi per convertir l'edifici en un Centre de les Arts Escèniques de Manresa. La presentació la farà Cristina Gonzàlez, responsable del Servei Educatiu del Kursaal. Per a aquest acte cal recollir una invitació a les taquilles del Kursaal o a www.kursaal.cat. L'entrada es farà per la Muralla Sant Domènec i s'arribarà a la platea després de passar per l'Espai 1522. També es visitarà el local dels Armats. Una copa de cava clourà la celebració.