Les decisives aportacions a l'estudi de la botànica que va realitzar Pius Font i Quer (1888-1964) són el motor de les creacions de tretze artistes que formen la mostra Mimesi i metàfora, un projecte que va néixer a Lleida -la ciutat natal del científic- i, després de passar també per Barcelona, es podrà veure a partir d'avui a la sala d'exposicions de la casa Lluvià de Manresa, la localitat on el menut Pius va passar la seva infantesa. La inauguració tindrà lloc a les 19 h, amb entrada lliure.

«Enguany es commemora el 130è aniversari del naixement de Pius Font i Quer, i per aquest motiu a Lleida es va pensar de muntar una exposició d'homenatge a la seva figura», explica Lourdes Fisa, reconeguda artista de la capital del Bages a qui es van adreçar els impulsors de la iniciativa -amb Antoni P. Vidal al capdavant- per formar part de la coordinació del projecte. El resultat final, que es va estrenar el 4 de maig a la capital ponentina, és un conjunt de creacions que s'inspiren, sobretot, en els herbaris compilats pel doctor.

A més de Fisa i el mateix Vidal, la resta d'artistes que han fet obres especialment pensades per a Mimesi i metàfora són Jordi Bresoli, Sylvie Bussières, Manuela Candini, Cecilia Ferri, Jessica Ferro, Eva Figueras, Francesco Geronazzo, Joanpere Massana, Pilar Rosado i Mar Redondo i Pere Freixa (els dos darrers treballen plegats). «Es va contactar amb diversos creadors catalans i italians que han elaborat, cada un, dues obres i un llibre d'artista», afegeix Fisa.

El fruit de la iniciativa és un ampli repertori de peces que exploren l'univers morfològic i simbòlic de Font i Quer a partir de les tècniques del gravat contemporani i la fotografia. Fisa aporta al conjunt dues obres de 50 x 70 cm que titula Natura en moviment i va realitzar amb monotípia i collagraph sobre paper Hahnemüle 300 g. El seu llibre d'artista té forma d'acordió desplegable que du el nom de Món vegetal i va prendre cos amb les tècniques de l'aiguafort, l'aiguatinta, el fotogravat, el collage i la monotípia sobre paper Hahnemülle 300 g.

Durant el procés de preparació de l'exposició, Fisa va poder visitar espais com el Jardí Botànic i la facultat de Farmàcia -«vam parlar amb erudits sobre la vida i l'obra de Font i Quer»-, que porten impresa la petjada del científic. Tot i que a vegades pugui semblar el contrari, els vincles entre la ciència i l'art són no tan sols recomanables sinó també ineludibles.

Preguntada si els artistes han pres com a element central les formes naturals de les espècie vegetals, Fisa assegura que «no necessàriament», ja que els creadors «van més enllà de la mimesi, tal com diu el títol de l'exposició». Per a la manresana, el conjunt revela «gust pel detall» i s'exhibeix al públic com una proposta «sensible, delicada, poètica».

El vessant italià

Les tres ciutats catalanes que acullen la itinerància de la mostra Mimesi i metàfora són episodis rellevants de la geografia vital de Font i Quer. Va néixer a Lleida, va viure de nen a Manresa i va estudiar i realitzar la seva trajectòria professional a Barcelona.

El recorregut, però, incorpora una quarta seu: la ciutat italiana de Bolonya. Fisa explica que «no té res a veure amb la vida de Pius Font i Quer, però és un lloc molt important per a la història de la botànica perquè allí es va fer, el 1551, el primer herbari del món», tal com apunta Vidal. Per aquest motiu, la mostra anirà a la localitat emiliana després del pas per la capital bagenca, entre l'11 de desembre i el 12 de gener.