El Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) va evitar ahir pronunciar-se sobre l'extradició del músic mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a l'espera d'una consulta «tècnica» al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg. Segons va explicar l'advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, els jutges volen saber quina llei espanyola sobre enaltiment del terrorisme cal aplicar al cas del raper, si la del 2012, quan es van fer les cançons per les quals se l'acusa, o la del 2015, que és «més severa».

Un cop tinguin la resposta de Luxemburg, decidiran sobre «el fons de la qüestió», va afegir. Ara, el cas queda ajornat fins al 22 de gener, però els advocats veuen «poc probable» que ja hi hagi resposta de Luxemburg aquell dia.

«L'única cosa que han decidit és que faran una consulta tècnica a Luxemburg sobre l'aplicació de la regulació de l'euroordre», va assegurar Simon Bekaert, i va afegir que els magistrats del Tribunal d'Apel·lació tenen «dubtes» sobre el fet que Espanya té ara un codi penal que és més sever amb l'enaltiment del terrorisme, mentre que el 2012 ho era menys.

«Així, el tribunal vol saber quina llei criminal s'ha de tenir en compte, si la del 2012 o la del 2015», va especificar. Segons va informar la Fiscalia de Flandes Oriental en un comunicat, el Tribunal d'Apel·lació ha plantejat dues qüestions prejudicials al TJUE del cas i ha preguntat per la reforma de la llei espanyola.

«El 2012, l'enaltiment del terrorisme estava penat amb un màxim de dos anys, mentre que el 2015 hi ha la sentència màxima de tres anys», va recordar Bekaert. Amb tot, va assegurar que encara que Luxemburg dictamini que la llei que s'ha d'aplicar és la del 2015 això no implica que hagi d'haver-hi extradició. «És sobre la retroactivitat de la llei criminal, sobre si la justícia espanyola pot aplicar de forma retroactiva una llei més severa i una sentència més dura, no és però sobre la sentència espa-nyola sinó sobre la regulació europea», va insistir l'advocat.

L'Estat reclama el cantant per complir una pena de presó de 3,5 anys pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces, per les lletres de cançons que va escriure i pujar a Internet. Sobre els altres dos delictes que consten en la petició perquè Bèlgica entregui Valtònyc, el tribunal no s'ha pronunciat, ja que només s'ha centrat en el primer.