L'historiador de Manresa Joan Esculies Serrat ha recollit aquest dimecres al vespre a l'auditori RBA el XVII Premi Gaziel de Biografies i Memòries, que convoquen l'editorial RBA i la Fundación Conde de Barcelona -promoguda per La Vanguardia-, per l'obra "Ernest Lluch. Vida d'un intel·lectual agitador".

La biografia recorre tota la vida del personatge en un text important per conèixer la història de Catalunya i Espanya al llarg de la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre el 1982 i 1986. La biografia treballa bàsicament amb material inèdit (un destacat nombre d'entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i fins i tot apassionant d'Ernest Lluch.

Resulta molt interessant la reconstrucció de la seva etapa ministerial, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els darrers anys de vida, on Lluch mira de reconstruir-se interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d'altres interessos polítics, com el propòsit d'intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l'any 2000.

L'obra guanyadora es publicarà en català i en castellà. A l'hora de fer públic el veredicte, el juliol passat, el jurat va destacar la rellevància històrica de l'economista, intel·lectual i polític Ernest Lluch (1937-2000), un personatge polifacètic, bolcat en diferents empreses de tot tipus al llarg de la seva trajectòria professional, gairebé sempre dominada per la voluntat d'afavorir un esperit de consens i un sentit clar del lideratge.