Berga, Puigcerdà i la Seu d'Urgell són tres dels 34 municipis que acolliran la tercera edició del VOC, premis i mostra audiovisual en català que impulsa Òmnium i que estarà en marxa del 16 al 29 de novembre. A la mostra s'exhibiran els quatre documentals i els cinc curtmetratges finalistes d'entre el centenar d'obres audiovisuals presentades enguany. Els assistents podran participar activament en la mostra votant el premi del públic al millor curtmetratge i al millor documental.

La sessió inaugural del VOC tindrà lloc divendres que ve (20 h) a l'auditori de La Pedrera, i seguidament s'iniciarà la mostra en 34 municipis dels Països Catalans. Aquest és un dels pocs festivals audiovisuals que s'exhibeix de manera simultània en diferents indrets. La sessió a Berga es farà el divendres 23 de novembre (19 h), al Teatre Patronat. El mateix dia hi haurà projecció a Puigcerdà (20 h), al Museu Cerdà. El VOC arribarà a la Seu el dimecres 28 (18.30 h), als Cinemes Guiu.

Les peces seleccionades en l'edició d'enguany en la categoria documental són Una història normal, d'Ernest J. Sorrentino; BiDes, de Berta Cotrina; Comerç 08003, de Josep Maria Domènech; i Esculpint en la memòria, de Rubén Seca. Pel que fa a la categoria curtmetratge, hi trobem A mitges, de Dani Seguí; Les bones nenes, de Clara Roquet; Cunetas, de Pau Teixidor; L'escarabat al final del carrer, de Joan Vives; i D'hom, de Javier Blanco i Francesc Colomina.

Entrega de premis i jurat

A més del premi del públic, valorat en 1.000 euros per a cada categoria, que serà resultat de les votacions dels assistents a la mostra, les peces seleccionades aspiren als 4.000 euros del premi del jurat al millor documental i al millor curt. També s'atorgaran 1.800 euros a la millor websèrie, videoblog o nou format web fruit de les votacions fetes l'octubre al web.

Els membres del jurat són personalitats de recorregut en el sector audiovisual i cultural català: Carol López, Judit Collell, Alba Cros, Marc Recha i Belén López. Les obres guanyadores es donaran a conèixer durant l'acte de cloenda, el 30 de novembre a InGràcia Barcelona (Jesús, 3).

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners, destaca que «l'audiovisual ha revolucionat la manera de viure la cultura i forma part, sobretot, de la vida dels joves. Òmnium impulsa el VOC per incentivar la creació de qualitat i l'experimentació».