El Mag d'Oz indicarà el camí de retorn a Kansas a la Dorothy, la jove i innocent Dorothy, i ella i el seu inseparable i fidel gos, el Toto, tornaran a la seva granja després d'haver fet un viatge per un món de fantasia que té el seu origen i el seu final en un circ. Dues hores d'espectacle, de música i de ball, de tendresa i d'il·lusió, per mitjà de la jove companyia de l'escola de musicals de Manresa MTM. Navarcles va veure ahir, dissabte a la nit, al Teatre Agustí Soler i Mas, l'estrena d' El Mag d'Oz, que protagonitzen una trentena d'alumnes dirigits per David Bacardit (direcció teatral), Pablo Testa (coreografies) i Eli Paulet, a la batuta musical. Avui, a partir de 2/4 de 6, segona funció al mateix auditori. L'espectacle ja té diferents funcions previstes en altres teatres catalans. Trepitjar escenari és el millor incentiu per a aquest elenc de joves actors «amb molt de potencial», com reconeix el mateix Pablo Testa.

El Mag d'Oz de MTM és un espectacle pensat per a un públic familiar, carregat de color i d'imaginació per arribar als que seuen a les cadires de la platea, grans i petits. Aquest viatge, en el qual se submergeix la protagonista de l'obra, ens trasllada a gran velocitat a diferents mons, quin dels quals més sorprenent, per mitjà de tres acompanyants que la Dorothy trobarà en el seu camí i amb qui compartirà l'aventura: un espantaocells que busca un cervell, un home de llauna, que busca un cor ple de sentiments, i un lleó covard que vol trobar qui li injecti valentia.

La protagonista i els seus acompanyants emprendran una lluita per combatre els entrebancs que troben en la recerca de més felicitat, en una proposta divertida, a estones emotiva, i sempre molt àgil, molt ballada i més musical. En aquest camí trobarà bruixes bones i dolentes, i una infinitat d'animals i plantes que prenen formes humanes: pollets a la seva granja, un tornado de nuvolades en color, munchkins, panotxes, arbres, ratolins, habitants de la ciutat Maragda, bolets, mosques, ratpenats i micos voladors, entre d'altres.

Per als més joves, El Mag d'Oz pot ser una descoberta, però l'obra és també un record de la infantesa de molts que ara són pares, una part de la nostra memòria que es desperta amb músiques com la coneguda Over the rainbow. El protagonisme musical és per al personatge central del relat, la Dorothy, però diferents actors i actrius tenen moments per demostrar les seves habilitats amb la veu, que és una de les virtuts de l'elenc, no l'única. La bruixa bona del nord (la Glinda) i la bruixa de l'oest, terrorífica, tenen cançons en els seus personatges, així com l'Espantaocells, L'home de llauna i el Lleó. També el Mag d'Oz interpreta en solitari. I el públic que ahir va ser a Navarcles va escoltar aquest Over the rainbow i va sortir amb la música de We're off to see the Wizard (que s'escolta vàries vegades durant la funció) com a melodia del cap de setmana.

MTM ha recreat el món d'il·lusions i fantasies del text en la resta d'aspectes que complementen el projecte. L'escenografia té un fons fix, un bosc de palets, i dos elements centrals que són presents en bona part de l'obra, la caseta de fusta i la vela de circ per on entren i surten els personatges del seu viatge il·lusionat. Però ni són els únics elements, ni estan sols: El Mag d'Oz de MTM és exuberant en recursos escenogràfics, de vestuari (és el color permanent damunt l'escenari, amb una gran quantitat de petits detalls, i si volen un moment per al lluïment, potser aquest seria la ciutat Maragda) i d'il·luminació.

Els joves de MTM, des de la garantia que té el treball d'aquest grup pels espectacles precedents, han vençut un any més el seu únic enemic, l'estrena.

L'espectacle ara ja roda, i com li passa a la Dorothy en desfer la bruixa amb sal, «tot allò que et pot fer mal es va fonent com granís de llimonada». Dorothy busca el seu camí de retorn a Kansas amb les sabates vermelles. Són les del món de la il·lusió. En tornar a la granja, a casa, troba aquelles sabates al seu cistell. Potser perquè els joves actors no abandonin el món del somni que es viu damunt de l'escenari.