Convertir l'edifici del Conservatori en un Centre de les Arts Escèniques. Aquesta idea gestada per la plataforma Amics del Conservatori quan ja es va decidir per referèndum ciutadà que el Tori no s'enderrocava ha fet un pas més: ahir, dia en què el teatre complia 140 anys amb una festa que va exhaurir entrades, es presentava al públic un estudi previ per donar-li aquest ús, elaborat per la plataforma i l'arquitecte manresà Pere Santamaria. La reconversió té un punt essencial: recuperar i deixar a la vista tot el claustre neoclàssic a l'interior del qual es va construir el teatre. Una part del claustre ja es pot veure a l'Espai 1522.

A aquesta peculiaritat (un teatre construït a dins d'un claustre) s'hi afegeix que el Tori encara conserva la forma original: un teatre a la italiana, en forma de ferradura. Es tractaria de mantenir el teatre i el claustre i enderrocar la resta de construccions adjacents (les ales de Sant Domènec, Jaume I i Fius i Palà) que, com explica Santamaria, no presenten «cap interès arquitectònic» i valorar què se n'ha de fer, del que havia estat la façana principal, que dona al passeig de Pere III. Una proposta que, com subratlla l'arquitecte, és únicament un estudi que hauria de servir per obrir un debat ciutadà sobre el futur de l'edifici.

L'estudi pren com a punt de partida el claustre, que envolta el teatre al nivell de la planta baixa, com a «element diferenciador de l'edifici». Aquest funcionaria com a museu (318 m2). L'entrada actual del teatre, a la plaça Fius i Palà, permetria veure les set arcades amagades, amb l'eliminació de l'escala del vestíbul, que seria el doble de gran. L'entrada principal del Centre de les Arts Escèniques es faria per la plaça Sant Domènec, el que permetria que «l'edifici tingui per primer cop una façana principal a la plaça principal», explica Santamaria. En aquesta mateixa ala hi hauria un bar-restaurant, anivellat amb la plaça. Per fer-lo, explica Santamaria, s'hauria de modificar el POUM perquè per a la nova construcció es necessitaria una franja de la plaça que ara ocupen parterres i l'escala per arribar a l'actual sala Sant Domènec, on hi ha l'associació de circ La Crica.

Segons la proposta elaborada per Santamaria i la plataforma Amics del Conservatori, el nou edifici tindria 5.635 metres quadrats dividits en quatre plantes (baixa i tres més). La idea és que aculli aules de formació, d'assaig i un hotel d'entitats. Actualment l'edifici és la seu de l'Orfeó Manresà, dels Armats, de La Crica, del Galliner, de Cineclub i d'Imagina't. S'hi podrien afegir entitats com Màgia Central o la Plataforma per la Dansa a la Catalunya Central.

L'hotel d'entitats se situaria a l'ala del carrer Jaume I, a la tercera planta, al costat de l'actual espai que ocupa l'Orfeó i que es mantindria. Els Armats, en canvi, s'haurien de reubicar perquè els arcs del claustre passen pel seu local actual. Just a sota de l'hotel d'entitats, a la segona planta, hi hauria les sales d'assaig, de 300 metres quadrats. A l'ala de la plaça Fius i Palà es mantindria La Crica, que guanyaria doble alçada (465 m2 ). I a sobre del bar-restaurant projectat a la primera i a la segona planta s'ubicaria l'aula de teatre (510 m2). Quedaria per resoldre la situació del restaurant Maïami, que té una concessió per deu anys, i que si s'alliberés serviria de zona de càrrega i descàrrega del teatre.

Sense voler fer projeccions de cost perquè «això és un estudi, no és cap projecte en ferm», el que remarca Santamaria és que la rehabilitació, tal com ell la preveu, «seria viable econòmicament si es fa per fases, el que també permetria no hipotecar l'activitat». I posats a triar, ell començaria pel claustre. Ara fa quatre anys, durant la discussió sobre l'enderroc o no del teatre, l'Ajuntament va xifrar en 10 milions d'euros la rehabilitació. Per a Santamaria, la reconversió d'aquest edifici «hauria de ser un projecte de ciutat».

Ahir, com va quedar clar en la festa d'aniversari del teatre, el camí cap a la creació del Centre de les Arts Escèniques passaria, com va explicar Núria Soler, de l'Agrupació Cultural del Bages i en representació dels Amics del Conservatori, per la voluntat política, aprovada en ple municipal, d'engegar un «procés participatiu amb els agents implicats» per definir usos i encarregar un pla director per quantificar costos». La idea? Reinaugurar l'edifici quan el teatre compleixi 150 anys.