El rodatge de la sèrie Hache va transformar ahir el carrer Magnet de Manresa en un escenari de la Barcelona dels anys 60. Cotxes de policia antics (dos Seat 1400), extres i parelles de grisos se situaven a la cantonada de l'edifici de l'Escuela de Chóferes (que conserva el seu nom) amb el taller mecànic Malé.

Allí, es rodava una batuda amb l'actor Eduardo Noriega en el paper de l'inspector Alejandro Vinuesa. A l'exterior, les parets amb els grafits del segle XXI s'havien netejat i empaperat amb pòsters i cartells de las Fiestas de la Merced, del Pueblo Español o d'un combat de boxa al Gran Price entre Kim Navarro i Cárdenas. A les estretes voreres, els vianants, atrets pels cotxes antics aparcats al carrer i els que s'intuïen a dins del local (que simulava un taller i que és actualment un pàrquing), no van estalviar fotografies amb el mòbil. Abans, a primera hora del matí, l'equip, d'una vuitantena de persones, havia estat rodant al mateix sector de Valldaura, al passatge Vilaseca Garriga i al carrer Torrent dels Predicadors.

El Chrevrolet Bel Air, el Cadillac Coupe de Ville, el Seat 1400 Cabrio Serra o el Ford Taunus del 51 van ser una de les atraccions del rodatge. Cotxes de pel·lícula amb motor manresà perquè els 9 vehicles que ahir es van necessitar per a la filmació i tots els que es faran servir a motorHache (probablement una vuitantena més) els aporta l'empresa bagenca Spotcar, del manresà Carles Garriga jr. (1973), especialitzada en lloguer de vehicles per a publicitat, cinema i televisió: des dels referencials taxis grocs de Nova York, passant pels immortals clàssics dels 40 i 50 (alguns en el rodatge al taller Malé), els tradicionals vehicles militars o els oficials de policia.

Si han vist El árbol de la sangre, de Julio Medem, estrenada fa quinze dies; la sèrie Merlí; Aliados, de Robert Zemeckis, amb Brad Pitt i Marion Cotillard; Anacleto, de Javier Ruiz Caldera, amb Imanol Arias i Quim Gutiérrez; Eljconsejero, de Ridley Scott, amb Michael Fassbender i Penélope Cruz, o Los ojos de Julia, de Guillem Morales, amb Belén Rueda i Lluís Homar... també han vist els vehicles de l'empresa manresana, que ha aportat la seva flota a una vuitantena de pel·lícules i sèries, a més d'un centenar d'anuncis, videoclips, programes de televisió... «Ridley Scott em va felicitar personalment pels vehicles durant el rodatge d' El consejero, a Alacant», explicava ahir Garriga després del rodatge. No és el primer cop que els seus cotxes participen en una filmació a Manresa. Ho van fer en el rodatge d'un anunci el 2010.

El manresà va fundar Spotcar el 2006 i el centre d'operacions és a Salelles. A l'empresa són tres treballadors tot i que depenent de les produccions «podem arribar a ser una vintena». Amb Hache, el manresà hi treballarà fins al març però, paral·lelament, Spotcar participa a Barcelona en el rodatge d'un telefilm alemany, amb vehicles dels Mossos d'Esquadra.

Ahir Garriga controlava que les màquines i els seus conductors estiguessin a punt. Al seu costat, explicava, tants treballadors com vehicles per si calia «moure'ls o engegar-los. Si l'actor no sap conduir-lo n'hi ensenyem, o si necessita un cop de mà, també». I això és que el mateix Garriga va fer quan en una escena els dos cotxes de policia, amb els extres al seu interior, s'havien de desplaçar fins a l'entrada del taller. Garriga i el seu equip hi tornen diumenge, però a Barcelona.