La perseverança d'Anna Cervera i Jordi Comellas va crear el Festival Zoom i la persistència i les complicitats l'han consolidat com el gran referent de la ficció televisiva i els nous formats. Quan en el ja llunyà 2003 van imaginar el certamen, Instagram encara no existia: dimarts que ve, però, durant la jornada inaugural de la 16a edició (del 20 al 25 de novembre, a l'Ateneu Igualadí), la periodista Laura Rosel (Preguntes Freqüents, TV3) -guardonada amb el Premi Zoom de Formats TV a la Millor Conducció de programa- conversarà amb el públic de l'Ateneu i, alhora, amb la gent que segueixi l'acte per Instagram Live.

Aquest és un de tants exemples que certifiquen la ràpida evolució del consum audiovisual. Cervera recorda que els crítics de cinema, a l'inici, s'espolsaven de sobre els telefilms. «Deien que allò no era per a ells, i els diaris no sabien si posar-nos a la secció de cine o a la de televisió», afegeix: «i, en canvi, temps després, per mitjà de les sèries nord-americanes, va arribar una nova era i molts directors i actors de cine van començar a saltar a la televisió».

El Zoom farà enguany un altre pas endavant apostant per la no-ficció en diversos espais destinats a divulgar i reflexionar sobre els nous formats. Dilluns, un dia abans de la inauguració oficial, es podrà escoltar una conferència de Santi Faro, el cap de programes de Catalunya Ràdio, sobre la ràdionovel·la de no-ficció Tor, tretze cases i tres morts, inspirada en el llibre de Carles Porta que va descriure un dels casos de crònica negra que es van fer més populars a la Catalunya de final del segle XX.

En el mateix segment de programació -i al marge de l'esmentada xerrada de Laura Rosel-, es projectaran també els documentals Fel de la terra, on Pep Bonet ofereix una nova mirada sobre Mallorca; i Miquel Porter i Moix: la república de la llibertat i el bon humor, sobre el reconegut crític de cinema; i diversos episodis de la minisèrie Havanera 1820, que compleix 25 anys.

L'àmplia programació del festival té el seu eix central en la secció oficial a concurs -amb nou films ja anunciats a principi de mes-, però també ofereix altres propostes fora de competició. A més de sengles capítols inèdits de les sèries Com si fos ahir i Si no t'hagués conegut, de TV3, el Zoom emetrà en exclusiva dos capítols de la segona temporada de la sèrie Vergüenza, de Movistar+, i preestrenarà els sis primers episodis de Virtual Hero, un projecte basat en l' anime del famós youtuber Rubius publicat l'any 2015.

En un altre apartat de la programació, el Zoom acollirà el lliurament de guardons del 5è Showcase de Pilots de Ficció, que s'hauran pogut veure al Serializados Fest, de Barcelona, i l'Screen TV del Festival de Màlaga: el certamen anoienc projectarà els projectes guanyadors.

El festival també pensa en els infants i els joves. Per als primers, projectarà La revolta dels contes, una adaptació del llibre transgressor de Roald Dahl. Per als segons, s'oferiran curtmetratges dirigits per joves realitzadors. En el ter-reny de la producció local, el Zoom emetrà els films Sri Lanka, d'Arnau Mateu; Bohemia, d'Anna Petrus; i 10+5. La Collanada, de l'Associació Juvenil La Collanada.

El festival Zoom passarà Poliamor, una sèrie que s'emet a Instagram Live. També es faran xerrades d' Oh My Goig, programa de sexe per a adolescents de Betevé; Natura Sàvia (TV3), el documental Fakirs i el nou Trenquin Tòpics (TV3).