Manresa clourà la programació de la capitalitat cultural, el dissabte 15 de desembre, amb «una barreja de música electrònica amb un devessall de llums que omplirà des de l'ambient general fins al detall més particular de la Seu, que és el patrimoni més important de la ciutat». Així va definir ahir la regidora de Cultura, Anna Crespo, Lux Mundi: la llum del món, un espectacle sensorial creat expressament per a l'interior de la basílica, que, tal com ja va avançar Regió7 (vegeu exemplar del 24 d'octubre), és creat per membres de l'equip del festival de música electrònica Manrusionica, que atreu milers de persones a la plaça de la Reforma amb propostes musicals amanides amb un mapatge a la façana del mateix temple gòtic. Per a aquest projecte també compten amb l'empresa Playmodes Studio, que ja tenen experiència en un espectacle similar a la catedral de Girona.

L'espectacle lumínic, una coreografia sincronitzada amb la música interpretada en directe, serà a càrrec d'un total de 46 punts de llum: 20 focus mòbils amb feixos de llum blanca que es visualitzaran gràcies a un fum tènue, 13 punts de llum que il·luminaran les capelles,12 torres de llum situades al costat de les columnes de la nau gòtica; i, com a colofó, un punt làser que, des de l'altar, il·luminarà en direcció als espectadors.

Inspirat en el miracle de la Llum

Tot plegat permetrà al públic, que s'asseurà als bancs, contemplar l'arquitectura del temple, alhora que les projeccions lumíniques també sortiran cap a l'exterior, a través del rosetó i dels vitralls, que transformaran els colors de la llum cap endins i cap enfora de l'edifici. A més, Lux Mundi, que té el suport econòmic de l'empresa Endesa, tindrà una narrativa abstracta inspirada en el miracle de la Llum.

El manresà Gabriel Casanova, responsable de la producció de l'espectacle, va explicar ahir que el muntatge, de 15 minuts de durada, s'ha concebut en quatre actes: gènesi, dualitat, llum i pau. El primer acte serà el més fosc, i permetrà anar reconeixent l'espai. En el segon es vol escenificar el conflicte, amb els problemes que comporta que no arribi l'aigua a Manresa. El tercer acte explica el miracle, amb l'arribada de la llum, i, finalment, amb l'arribada de l'aigua arriba també la vida i s'escenifica un final «optimista», va assegurar l'artista visual. Tot plegat també tindrà la part musical, a càrrec d'un quartet de corda, que es reforçarà amb sons electrònics. El quartet és integrat per músics manresans que, curiosament, viuen a Girona. Són Queralt Garcia, violoncel; Cèlia Johé, violí; Pepi Izquierdo, viola; i Lu Boixader, contrabaix.

El procés creatiu de Lux Mundi està actualment en la seva fase final i «ja tenim ganes d'acabar i que vingui molta gent a veure'l», apunta Casanova, que afegeix que ha estat «una feina interessant, laboriosa i també difícil», perquè es tracta «d'un vestit de sastre fet a mida de la Seu». El també manresà Gerard Domínguez (Gerard 3D), ajudant de producció, destaca que «és un espectacle pensat per a petits i grans, que gaudiran dels espais de la Seu i es fixaran en detalls que potser no són tan habituals». Així mateix, mossèn Joan Hakolimana, rector de la basílica de la Seu i que s'ha mostrat predisposat des des bon inici a acollir Lux Mundi, va assegurar que «serà un espectacle impressionant i únic, una experiència mai viscuda a l'interior del temple».

De fet, a hores d'ara ja hi ha 700 persones apuntades per assistir a una de les 7 funcions programades: 18, 18.45, 19.45, 20.30, 21.15, 22 i 22.45 h. Per fer la reserva cal enviar un correu a cultura@ajmanresa.cat. Però en cada sessió es reservaran places (la capacitat està limitada a 400 espectadors) per a passavolants que es decideixin a última hora.