El lliurament dels premis Lacetània, que han crescut en participació amb una vintena de treballs, també es farà el 30 de novembre. Ahir es feia públic els guanyadors.

? Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, a la Catalunya Central. Dotat amb 1.500 euros per la família Esteve i convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès. El premi se l'endurà Els incendis forestals a la Catalunya Central 1861-1987 i els inicis de les ADF a Catalunya, de Xavier Jovés Garcia, una temàtica d'impacte social que «obre possibilitats per a futurs estudis d'anàlisi de les causes i conseqüències dels incendis».

? Premi Pare Ignasi Puig i Simon per a projectes de recerca sobre la Manresa Ignasiana, sobre l'estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523). Convocat i dotat per l'Ajuntament de Manresa amb 1.500 euros. Es premiarà el projecte de treball Els manresans que van acollir sant Ignasi a través dels protocols notarials (1485-1585), presentat per Josep Galobart i Soler, que permetrà conèixer de primera mà l'estada de sant Ignasi a Manresa i la vida dels habitants a l'època, un tema poc desenvolupat per la historiografia local.

? Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros s'atorgarà al documental Borrallons de neu , del manresà Isaac Rodríguez i Tànit Fernández, emmarcat en el projecte Manresa-Mauthausen, promogut pels instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer. El treball posa en context l'obra K.L.Reich, d'Amat Piniella, a través de les veus d'estudiants que en llegeixen fragments a Mauthausen. El jurat ha valorat «la bona factura del treball, protagonitzat per estudiants d'institut, i l'aportació que fa a la cultura de la memòria històrica».

? Premi Revista Dovella Treball de Recerca per a Joves a estudis sobre qualsevol aspecte de la Catalunya Central, fets per estudiants de batxillerat i cicles formatius. Convocat i dotat amb 300 euros per als autors i subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor pel Centre d'Estudis del Bages. Se l'endurà el treball Avinyó, retalls de vides esquinçades (1936-1952), d'Irene Codina Altarriba, i professora tutora Assumpta Suñé Colell, de l'institut Miquel Bosch i Jover d'Artés; un treball de memòria històrica «ben elaborat, creatiu i amb l'ús de fons orals directes i documentals».