La Polifònica de Puig-reig va ser ahir part protagonista en la interpretació de la Missa de Rèquiem de Giuseppe Verdi amb què la catedral de Barcelona va homenatjat la recentment traspassada Montserrat Caballé. Es tracta d'una de les peces més icòniques de la soprano, que ahir van reproduir l'Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, dirigits per Josep Pons, amb la col·laboració de la Polifònica de Puig-reig i amb les veus solistes d'Ainhoa Arteta, Anna Larsson, Nikolai Schukoff i Alexander Vinogradov. El respons, que va reunir fins a 600 persones, era organitzat per la mateixa família de la soprano i va estar presidit per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. El ministre de Cultura, José Guirao, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, també hi eren.

Es tractava del primer homenatge a la soprano poc més d'un mes després de la seva mort, el 6 d'octubre. Després d'una carrera professional d'èxit en què va interpretar un centenar de personatges d'òperes en escenaris de tot el món, Caballé va morir a l'edat de 85 anys.

L'assistència a la missa d'ahir era gratuïta amb l'adquisició prèvia de l'entrada. Així mateix, l'acte, que va durar una hora i mitja, va ser retransmès, també, al mateix Gran Teatre del Liceu, que va esgotar les entrades per seguir la projecció del recital des de la sala principal.

Elogis a la soprano

Les primeres notes van ser de l'adagi de Samuel Barber interpretat per l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, que van acompanyar l'entrada del cardenal Joan Josep Omella des de la sagristia. Durant el respons, mossèn Josep Ramon Pérez, degà de la catedral, mossèn Josep Serra, canonge de la catedral i mossèn Vives van acompanyar Omella al presbiteri. «Una dona prudent i amable, d'actituds conciliadores dispensant sempre el seu somriure per allà on anava», va destacar Omella de la soprano, i en va recordar el seu origen «senzill, com tantes famílies de l'època», i grans actuacions, com les de la basílica de la Sagrada Família o Santa Maria del Mar. També, episodis tristos com les seves «llàgrimes» per l'incendi del Liceu.

El Rèquiem de Verdi, peça clau

Les veus del Cor, juntament amb les dels solistes, van començar a ressonar entre les parets un cop acabat el respons, que va durar vint minuts. El tenor austríac Nikolai Schukoff, el baix rus Alexander Vinogradov, la soprano basca Ainhoa Arteta i la mezzosoprano sueca Anna Larsson van entrar en escena per interpretar el Rèquiem de Verdi, del 1874, i que al Liceu es va estrenar un any després. La peça es va escurçar 18 minuts respecte de l'original.

Un acte «solemne i emocionant»

La família de Caballé es va asseure en un lateral de la catedral, on la filla de la soprano, Montserrat Martí Caballé, es va mostrar visiblement emocionada: «Molt reconfortats amb aquest espai tan meravellós. Ha estat un acte molt solemne. Només puc dir que gràcies».

El Liceu prepara un segon homenatge que reuneixi grans veus de l'entorn de Caballé, com la de Josep Carreras entre gener i juny de l'any vinent.