Els dos guardons dels Grammy Llatins la van catapultar dijous com un dels fenòmens musicals del moment a escala internacional. L'endemà, fora dels focus mediàtic de la gala celebrada a Las Vegas, Rosalía, la cantaora que arrasa amb la seva música trencadora, aconseguia un altre reconeixement, el de Personalitat Baixllobregatina de l'any 2018, en un acte a Sant Just Desvern, al qual no va poder assistir perquè encara era als Estats Units. Un premi que servia per recordar les arrels de l'artista al municipi de Sant Esteve Sesrovires. Amb el guardó comarcal es va constatar que el poble, i tot el Baix Llobregat Nord, viu amb entusiasme la seva carrera fulgurant. Antics professors i coneguts de Sant Esteve recorden els seus primers passos com a artista i la seva incursió en el món del flamenc.

La passió per la música de Rosalia Vila Tobella va néixer d'una manera inesperada, quan tenia set anys i el seu pare la va animar a cantar en un àpat familiar. Sense prentendre-ho, va tocar la fibra dels que l'escoltaven i es va fixar que ploraven. Els veïns del municipi encara tardarien uns anys a veure el seu talent. «Des de ben petita, i fins que va fer 16 anys, venia un parell de cops a la setmana a ballar i practicar dansa», explica Manoli Rodríguez, que dirigeix l'escola Ses Dansa al municipi del Baix Llobregat Nord. Recorda que ballava bé, però va quedar totalment sorpresa quan, fa onze anys, la va sentir cantar i va constatar que la música ja era una de les seves passions i un camí que havia d'explorar. «Li vaig dir que cantés al festival que fem anualment al final de curs, i la primera vegada que va actuar en públic va ser, precisament, en aquest acte, davant d'unes mil persones, amb la cançó de la banda sonora de la pel·lícula d'animació El príncep d'Egipte. Un tema que vam coreografiar. La posada en escena va sortir molt bé, així que vam repetir l'any següent», explica la professora de dansa.

De fet, el seu camí per les notes musicals ja havia començar feia uns anys, encara que pocs veïns de Sant Esteve ho sabien i la seva família tampoc tenia clar si aquella fixació per la música era el capritx passatger d'una nena o una passió que havia de desenvolupar. El seu professor de guitarra, Israel Liria, rememora les primeres classes recordant l'empenta que Rosalía hi posava per aprendre. «Quan ella tenia uns 11 anys, la seva mare va contactar amb mi perquè jo estava a l'Escola de Música d'Esparreguera i no tenia clar si era un caprici de la filla, ja que cap membre de la família havia estat en contacte amb el món musical i ella tampoc. Em va sorprendre perquè hi posava moltes ganes i les classes eren molt dinàmiques. A casa treballava molt i així cada setmana podíem avançar», destaca. Liria, que ara toca amb la banda de versions Alrickoco i recorre festes majors, va quedar gratament sorprès en veure que la seva alumna havia publicat un disc el 2017, Los Ángeles, i la popularitat que estava guanyant. «Jo li havia perdut la pista i no sabia que estava estudiant i apostant amb tanta força per la música, i em vaig emocionar en veure tot el que estava fent i pensar que havia estat alumna meva», afegeix.

Però en els primers acords de la guitarra, Rosalía encara no havia descobert el flamenc, i bàsicament tocaven temes pop «com els de l'Oreja de Van Gogh». Precisament la mare del professor de guitarra, Antonia Cañadas, presidenta de l'Entitat Cultural Flamenca de Sant Esteve recorda com la llavors prometedora artista es va fixar en aquest estil musical. «La coneixia de petita perquè jo era la cuinera de l'escola. Als 13 anys, amb una companya va decidir crear un grup de ball flamenc i un dia vaig sentir al centre que algú cantava molt bé, i va resultar que era ella. Li vaig proposar que aquell any cantés al festival que organitzem, i a partir d'aquest moment es va començar a interessar per aquest estil musical», indica Cañadas.

Als 17 anys, quan va tenir clar que necessitava formar-se, va iniciar els seus estudis artístics a Barcelona. A partir d'aquí, la nena de Sant Esteve va iniciar un camí d'èxit que l'ha convertit en una estrella.