Stieg Larsson (1954-2004) s'erigeix en un dels principals responsables del boom de la literatura negra escandinava que s'ha produït en les últimes dècades. La seva prematura mort li va impedir gaudir de l'èxit descomunal de la seva trilogia, Millenium. El cinema no va trigar gaire a plasmar en imatges les peripècies de Lisbeth Salander, la hacker, i Mikael Blomkvist, el periodista. Les dues adaptacions (la sueca i la nord-americana) de les primera novel·la, Els homes que no estimaven les dones, foren esplèndides, però les versions dels dos llibres següents tingueren una creativitat molt baixa.

David Lagercrantz va ressuscitar fa tres anys l'univers Millenium, un filó summament rendible, amb la publicació d'una nova novel·la que ara arriba a la pantalla gran. Millenium: Lo que no te mata te hace más fuerte descriu el reencontre entre Lisbeth i Mikael, que es veuen submergits en una perillosa xarxa d'espies cibernètics que esquitxa les institucions governamentals. Hi ha una gran diferència, conceptual i expressiva, entre aquest títol i els quatre anteriors de la nissaga. D'entrada, Blomkvist es veu relegat a un paper irrellevant i la vertadera estrella de la funció és la misteriosa i turmentada Lisbeth Salander. No espereu cap matís psicològic i social en aquesta nova intriga de la carismàtica parella. El darrer Millenium adopta el format (i l'essència) d'una pel·lícula de James Bond. El seu director, Fede Alvárez (autor de dues interessants cintes terrorífiques, Evil Dead i No respires) es llueix en les seqüències d'acció (el contundent pròleg), però s'oblida de la resta. El cineasta uruguaià ha culminat un thriller tan trepidant com insuficient, que buida de contingut la seva narració i converteix una antiheroïna fascinant i pertorbadora (la notable Claire Foy) en una figura només acrobàtica.

MILLENNIUM: LO QUE NO TE MATA TE HACE MÁS FUERTE Estats Units, 2018. Intriga. 117 minuts. Direcció: Fede Álvarez. Guió: Steven Knight, Fede Álvarez i Jay Basu, basat en el llibre de David Lagencrantz. Intèrprets: Claire Foy (Lisbeth Salander), Sverrir Gudnason (Mikael Blomkvist), Sylvia Hoeks (Camilla Salander). Pantalles: Bages Centre (Manresa), Mont-Àgora (Santa Margarida) i Yelmo (Abrera).