La solsonina Claustre Rafart és la comissària de l'exposició «Pablo Picasso i els editors Gustavo Gili», que s'inaugura aquest divendres al Museu Picasso de Barcelona i es podrà veure fins al 24 de febrer. Responsable d'altres projectes recents com «La cuina de Picasso» i «Els 156 gravats», Rafart posa a l'abast del públic un treball que ja va publicar en format de llibre fa un parell d'anys amb el segell Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

La nova proposta comissariada per la solsonina presenta per primer cop el fons Gustau Gili i Anna Maria Torra que el museu va adquirir el 2014, un conjunt d'obres i documents que s'han estat catalogant i estudiant i que ensenyaran als visitants materials inèdits de la relació entre l'artista i els editors. Des del centre, es considera que aquest material és cabdal per conèixer la relació que Picasso va mantenir amb la ciutat de Barcelona, sobretot durant la segona meitat del segle XX i durant les últimes dècades de la seva vida.

Gràcies a la donació, el Museu Picasso ha pogut aprofundir en els coneixement dels processos creatius del pintor malagueny, en la seva producció gràfica -un aspecte en el qual l'equipament del carrer Montcada excel·leix- i la feina que va realitzar amb l'editorial Gustavo Gili.

Al llarg de la seva trajectòria, Picasso va travar amistat amb dues generacions dels editors del segell Gustavo Gili, i la mostra de Rafart s'estructura a partir d'aquestes dues etapes. La primera explicita els vincles establerts durant els anys 20 del segle passat, quan el fundador de l'editorial, Gustavo Gili Roig, va iniciar amb Picasso una col·lecció de bibliofília anomenada La Cometa. La segona es va iniciar el 1956, quan Gustavo Gili Esteve va proposar a l'artista de reprendre la relació.

Paral·lelament, i en les mateixes dates, el museu també acollirà la mostra «Sabartés per Picasso per Sabartés», que comissaria Margarida Cortadella al voltant de la figura de qui va ser secretari i amic de Picasso. Amb aquest projecte conjunt, el centre vol donar a conèixer diferents aspectes dels vincles de Picasso amb la ciutat de Barcelona.