La Nau Ca n'Oliveras de Martorell acollirà els assajos del nou muntatge de La Fura dels Baus per reinterpretar Thamos, una obra que Mozart va compondre per acompanyar una peça teatral i a la qual ara es dona forma d'òpera i s'adapta a l'actualitat per parlar de la lluita de poders i de les noves formes d'esclavitud. C.A.T.H.A.M.O.S., com s'ha batejat el muntatge, es podrà veure a Martorell el 20 de desembre abans de la seva estrena oficial a la Mozart Week de Salzburg, el 24 de gener del 2019.

Carlus Padrisa, un dels directors artístics de La Fura, va destacar ahir en la presentació que el repte «és enriquir el patrimoni musical del compositor amb una peça que funcioni a escena, en un format que no s'ha representat mai». Un repte que afrontarà mesclant l'obra de Mozart amb La Flauta Màgica i una algorítmica banda sonora composta per Urbez Capablo.

«La gent que vingui veurà, escoltarà i, fins i tot, podrà tocar una peça esfèrica, total. Va ser pensada per Mozart, nosaltres li hem donat forma d'òpera i l'hem situat a l'actualitat: tracta de com alliberar-se de les noves formes d'esclavitud d'aquest segle», va dir Padrissa, i va afegir que Mozart «va crear 45 minuts de música per a una peça de teatre més llarga, una obra èpica. Portem a l'actualitat la història d'una lluita de poders, protagonitzada pel rei d'Egipte».

La música de l'espectacle que es podrà veure a Martorell la posarà l'Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona. El seu portaveu, César Mateos, es mostra molt satisfet per aquesta col·laboració. «Feia tres anys que anàvem darrere d'aquesta obra i és una sort fer-la amb la Fura i amb un guió boníssim», va explicar. Una trentena de músics participaran al muntatge, la música del qual Mateos va definir «d'agosarada i impactant».

Un dels principals atractius de l'òpera rau en les transicions interpretades per instruments robòtics entre les peces úniques: improvisacions que depenen de factors circumstancials, com l'estat físic dels músics, les reaccions fisiològiques del públic assistent o el tràfic de dades d'Internet. Aquesta eclèctica i acurada barreja ja és tota una declaració d'intencions. En la representació a Martorell s'aplicarà la fórmula de taquilla inversa: els 800 espectadors que caben a la Nau Ca n'Oliveras decidiran al final de l'espectacle la quantitat que pagaran.