Els responsables dels Carlins tenen clar que «per garantir la supervivència» de l'equipament centenari situat en ple Barri Antic de Manresa cal acollir-hi més activitats; i que per fer-ho possible «cal invertir per millorar la sala, perquè després de molts anys d'obres diverses ha quedat amb un aspecte deplorable», afirma Josep Soler, president de la Fundació Privada Cultura i Teatre, propietària i gestora del teatre. L'objectiu de les accions en marxa sota el nom de #VaCarlins és «reforçar el paper de la sala» com a centre de referència de les arts escèniques a la comarca, obrint-lo a més entitats i al món empresarial, i aprofitar el seu emplaçament per dinamitzar el Barri Antic a partir de l'activitat cultural. «Generem un moviment de 9.000 espectadors l'any que cal aprofitar», puntualitza Soler.

La primera inversió que es durà a terme als Carlins, valorada en 33.576 euros, serà la rehabilitació de l'interior de la sala, que data del 1903. Fins ara s'ha invertit «en coses no visibles», diu Soler, com la xarxa d'electricitat, els extintors, els detectors de fum, el pont de llums (que es va pagar amb l'ajut de particulars del 2013)... De fet, des que el 2006 es va constituir la Fundació Privada Cultura i Teatre s'han invertit 225.000 euros en millores a l'edifici, tant estructurals com a l'interior. Però les actuacions de reforma per adequar la sala a la normativa de seguretat han deixat moltes cicatrius. «Ara ha arribat el moment de poder-ho vestir una mica», destaca el president de la fundació propietària.

En aquest paquet de millores es farà la restauració dels elements més significatius de l'espai, concretament de les motllures de la boca de l'escenari. També es pintarà les parets i el sostre. Les parets laterals, on ara hi ha les instal·lacions a la vista, es cobriran amb cortines i s'hi col·locarà un arrambador de fusta a la part inferior. També se substituirà el teló i s'aprofitarà per actualitzar alguns elements tècnics de l'escenari.

És previst que el gener, un cop acabada la temporada de Pastorets, es tanqui la sala i es desmuntin les butaques. El febrer, ja amb la sala diàfana, es farien un seguit d'activitats, com un concert, que ja s'aniran anunciant, per recaptar diners per finançar part de l'actuació. El març i fins a mitjan abril es preveu que es duguin a terme els treballs.

A recer del fred... i de la calor

La segona tongada de millores se centrarà en la renovació de la climatització, per a la qual caldran 97.000 euros. L'actual caldera de la calefacció, que és de gasoil, és obsoleta i molt poc eficient energèticament. «En qualsevol moment ens pot deixar penjats. És imprescindible substituir-la per una de nova que compleixi les condicions tècniques i legals per a un espai de pública concurrència», destaca Soler. De fet, és una actuació pendent per completar la llicència d'activitats de la sala. Aprofitant el canvi de la calefacció, s'invertirà en un sistema que també refredi l'equipament quan faci calor. «Abans tancàvem el juliol i l'agost, però aquest any ja ens hem trobat que si fem activitats a final de maig o a començament d'octubre fa una calor de por. Si no ens adaptem, perdrem molts mesos d'activitat», apunta el president de la fundació propietària.

Per dur a terme aquesta inversió en la climatització, Els Carlins està pendent d'una subvenció de la Generalitat, que s'ha de resoldre abans de final d'any. En el cas que es confirmés, la renovació del sistema, que passaria a ser elèctric, es faria a l'estiu. També hi ha «molt bona predisposició» de l'Ajuntament de Manresa de cara a fer una aportació l'any que ve, que falta concretar.

Malgrat les ajudes públiques que s'han sol·licitat, els responsables dels Carlins preveuen que el pes del finançament de les millores sigui d'origen privat, ja que «és un equipament cultural que completa la xarxa de la ciutat i entranyable per a moltes generacions de manresans». A més de la campanya de micromecenatge engegada (vegeu desglossat), dels actes que s'organitzaran per captar fons i del previsible endeutament de l'entitat, també hi ha en marxa convenis amb empreses. «Hi ha compromeses aportacions, tant en espècies com econòmicament», apunta Soler. De fet, aquesta relació amb les empreses també es preveu com una via per donar a conèixer el projecte i les possibilitats que ofereix la sala del Barri Antic per fer-hi actes.

Les actuacions que es faran el 2019 formen part del pla estratègic dels Carlins que es va redactar l'any passat: «va ser un procés de reflexió per posicionar el paper de la sala de cara al futur». S'hi va incloure un pla director arquitectònic «que marca el camí a seguir».