El proper 28 de novembre es compliran 50 anys del primer concert que va oferir l'Escolania de forma regular fora de Montser-rat. Fins aquell moment, el cor montserratí només havia cantat fora del monestir de forma excepcional. Aquella actuació es va produir arran d'unes audicions per a escolars, organitzades per Joventuts Musicals, que van tenir lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona. En total van fer sis actuacions, entre el novembre del 1968 i l'abril del 1969. Aquell mes d'abril van fer el mateix concert per al gran públic, amb l'Orfeó Català, i a partir d'aquí ja va començar una activitat continuada, i regular, d'actuar també fora de la basílica de Santa Maria de Mont- serrat.

Des de la seva creació, al segle XIII, i fins al 1968, l'Escolania només oferia concerts a Montserrat. De fet, es conserven enregistraments, des dels anys vint del segle passat, de nombroses audicions per a la comunitat benedictina o per a ocasions especials. Puntualment, el cor montserratí havia fet alguna sortida, com ara l'any 1950, quan va viatjar a Roma amb motiu de la proclamació del Dogma de l'Assumpció, però no era l'habitual. Des del novembre del 1968, però, l'Escolania ha fet 558 concerts: 339 a Catalunya; 147 a l'estranger; 35 a Montserrat; 21 a la resta dels Països Catalans i 16 a la resta de l'Estat espanyol. Ha cantat en 22 països i els més visitats han estat França (12 vegades), seguit d'Alemanya i d'Itàlia (8 cops cadascun).

Coincidint amb l'aniversari del primer concert fora de Montser-rat, l'Escolania ha tancat la propera gira internacional, que tindrà lloc del 28 de maig al 3 de juny a Alemanya. La formació ha estat convidada per un festival de cors infantils a la ciutat de Bad Tölz, i en el qual cada edició canten el cor local, el Tölzer Knabenchor, i dos convidats. En aquesta ocasió, l'Escolania i el cor alemany Limburger Domsingknaben. A tall d'anècdota, durant els anys 70, el Tölzen Knabenchor i l'Escolania van enregistrar conjuntament dos discos per Harmonia Mundi.

Abans del festival, l'Escolania oferirà un concert a la ciutat de Nürnberg, a la parròquia de St. Bonifaz, a la qual pertany l'exescolà alemany Firmin Munsi, estudiant de l'Escolania el curs passat.