23 de novembre de 2018
23.11.2018
Regió7

Cinquanta anys de projecció exterior

L'Escolania celebra mig segle de concerts fora de Montserrat amb una nova gira, el maig, a Alemanya

22.11.2018 | 23:52
L'Escolania de Montserrat tornarà a visitar Alemanya, un dels tres països on ha actuat més

El proper 28 de novembre es compliran 50 anys del primer concert que va oferir l'Escolania de forma regular fora de Montser-rat. Fins aquell moment, el cor montserratí només havia cantat fora del monestir de forma excepcional. Aquella actuació es va produir arran d'unes audicions per a escolars, organitzades per Joventuts Musicals, que van tenir lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona. En total van fer sis actuacions, entre el novembre del 1968 i l'abril del 1969. Aquell mes d'abril van fer el mateix concert per al gran públic, amb l'Orfeó Català, i a partir d'aquí ja va començar una activitat continuada, i regular, d'actuar també fora de la basílica de Santa Maria de Mont- serrat.

Des de la seva creació, al segle XIII, i fins al 1968, l'Escolania només oferia concerts a Montserrat. De fet, es conserven enregistraments, des dels anys vint del segle passat, de nombroses audicions per a la comunitat benedictina o per a ocasions especials. Puntualment, el cor montserratí havia fet alguna sortida, com ara l'any 1950, quan va viatjar a Roma amb motiu de la proclamació del Dogma de l'Assumpció, però no era l'habitual. Des del novembre del 1968, però, l'Escolania ha fet 558 concerts: 339 a Catalunya; 147 a l'estranger; 35 a Montserrat; 21 a la resta dels Països Catalans i 16 a la resta de l'Estat espanyol. Ha cantat en 22 països i els més visitats han estat França (12 vegades), seguit d'Alemanya i d'Itàlia (8 cops cadascun).

Coincidint amb l'aniversari del primer concert fora de Montser-rat, l'Escolania ha tancat la propera gira internacional, que tindrà lloc del 28 de maig al 3 de juny a Alemanya. La formació ha estat convidada per un festival de cors infantils a la ciutat de Bad Tölz, i en el qual cada edició canten el cor local, el Tölzer Knabenchor, i dos convidats. En aquesta ocasió, l'Escolania i el cor alemany Limburger Domsingknaben. A tall d'anècdota, durant els anys 70, el Tölzen Knabenchor i l'Escolania van enregistrar conjuntament dos discos per Harmonia Mundi.

Abans del festival, l'Escolania oferirà un concert a la ciutat de Nürnberg, a la parròquia de St. Bonifaz, a la qual pertany l'exescolà alemany Firmin Munsi, estudiant de l'Escolania el curs passat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.